Esdeveniments

reclamblog
 
reclamblog2
 

5 fires i festes de tardor a municipis de Natura Local

S’acaba l’estiu i el bosc aviat farà una olor més intensa a terra mullada. Però, per altra banda, el cicle festiu i tradicional, a la tardor, continua impecable, sense aturador. Des de Natura Local sempre ens ha semblat interessant incloure les festes i fires tradicionals com una manera més, i molt positiva, de conèixer i gaudir dels indrets a on anem a caminar, combinant la immersió en l’entorn i el patrimoni natural i el cultural i immaterial. Així doncs, us en donem algunes idees en el següent petit recull. Que en gaudiu!

LLEGIR-NE MÉS
arbre de maig

Les festes de l’Arbre de Maig

Coneixíeu aquest curiós ritual que se celebra per tota Europa des de fa segles?

 


 

Amb l’arribada del mes de maig, municipis de tota la geografia catalana celebren un ritual ben curiós. Estem parlant de les festes de l’arbre de maig, una antiga tradició arrelada a molts indrets però d’origen incert. Es tracta d’una festivitat celebrada a zones rurals de tota Europa que consisteix en talar un gran arbre dels voltants i tornar-lo a plantar al bell mig del poble.

 

Història de l’Arbre de Maig

 

arbre de maig

Arbre de Maig a Igualada (Font: Twitter @arbredemaig)

Se n’han trobat referències des del segle XIII però mai s’ha arribat a entendre el significat. Es creu que el motiu és per donar la benvinguda a la primavera. En definitiva, es tractaria de fer un sacrifici ritual d’un arbre per garantir la prosperitat del conjunt. Els nostres avantpassats creien que dins dels arbres i habitaven esperits.

Les festes, però, no són iguals a tot arreu. Als Països Catalans, les festes de l’arbre tenen lloc en diferents moments de l’any i sota noms ben diversos: des de les festes de l’Arbre Maig i les plantades del xop, a la primavera, fins a les hivernals festes del pi, els arbres de Nadal, les barraques i foguerons per Sant Antoni, o fins i tot, els faros que es construeixen abans de les baixades de falles de principis d’estiu al Pirineu català.

Totes tenen en comú el caràcter festiu i el ritual de talar un arbre ben alt i plantar-lo enmig d’una plaça, al voltant del qual comencen tot tipus d’actes. Són festes de caràcter local que es fan a l’espai públic, que tenen com a protagonista l’arbre i que segueixen un ritual concret. Hi ha molts municipis que celebren aquesta curiosa festivitat, es creu que són una trentena aproximadament. Entre ells destaquen:

 

  • La Plantada del Maig a Òrrius (Maresme)
  • La Plantada del Maig a Canyamars (Maresme)
  • La Plantada de l’Arbre de Maig a Folgueroles (Osona)
  • La festa del Pi de Maig a Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental)
  • La Festa de l’Arbre a Dosrius (Maresme)
  • La festa del Pi de Maig a Castell d’Aro (Baix Empordà)
  • La festa del Pi a Figaró-Montmany (Vallès Oriental)
  • Plantada de l’Aubi a Vinebre (Ribera d’Ebre)

 

Més informació: https://goo.gl/f7pP4K

 

I és que els arbres sempre han estat carregats de màgia i presents a molts rituals. I des de fa molt de temps s’ha parlat de la necessitat de preservar-los. Podeu llegir l’enllaç de quan parlàvem de l’arbre com a simbolisme.

 

Us deixem 3 rutes per municipis que celebren la Festa de l’Arbre de Maig. Així podreu combinar la festa amb rutes.

 

1. Sant Llorenç Savall – Pujada al Montcau

 

2. Castell d’Aro – El camí de ronda de S’Agaró 

 

3. Figaró-Montmany – La ruta dels arbres 

 

Us animeu a participar d’aquestes festes tan originals?

Selecció de formatgeries artesanes a municipis de Natura Local

La imatge de la capçalera ha estat cedida per Formatgeria La Xiquella i és realitzada per Anna Martí Estudi. Moltes gràcies!

Us oferim en aquesta ocasió una selecció de formatgeries artesanes que podreu trobar a municipis adherits a la plataforma Natura Local i que permeten descobrir gran varietat de maneres de fer i formatges artesans de tota mena i per a tots els gustos. El món dels formatges us hi espera!

LLEGIR-NE MÉS