9 rutes per escoltar la brama del cérvol a Catalunya

Amb l’inici de la tardor, s’escolta un so per les nostres muntanyes. És l’època d’aparellament dels cérvols i els mascles competeixen bramant per tal d’endur-se a les femelles. Les millors hores per escoltar-lo són a primera i última hora del dia. I avui us presentarem alguns dels millors llocs on, amb una mica de sort, podreu escoltar aquest espectacle que ens regala la natura.

 

Aquests bramuls són la demostració de poder dels mascles per tal d’atreure a les femelles. Sovint van acompanyats amb moviments del cap amunt i avall o xocs de banyes. Els mascles guanyadors tindran l’oportunitat de fecundar a tot un harem de femelles.

 

brama del cèrvol

 

És, per tant un moment clau en la reproducció d’aquests animals. Així doncs, caldrà tenir en compte algunes recomanacions com anar amb molt de silenci i no apropar-nos als animals. Qualsevol molèstia que puguem provocar als cérvols podria posar en perill l’aparellament d’unes bestioles molt vulnerables. Cal recordar que a finals del segle XIX, es van extingir a tota Catalunya i no va ser fins als anys 50 del segle XX quan es van tornar a introduir.

 

El cérvol que trobem actualment a Catalunya és l’ibèric, excepte a la Vall d’Aran, on hi ha el cérvol europeu, una mica més gros. Aquí us deixem un recull de rutes on si pareu l’orella podreu escoltar la brama del cérvol:

 

 

9. Ruta de Malanyeu i el Griell de Cal Pigot (La nou de Berguedà)

 

brama del cérvol

 

És una ruta llarga i exigent, però molt atractiva. Acompanyada d’un component d’aventura posarà a prova la nostra resistència física en un entorn espectacular que combina aigua, roca i verticalitat.

 

 

8. Ruta a Sant Miquel i les canals (Vilada)

 

brama del cérvol

 

Una ruta exigent que ens endinsa als clots i als canals de l’obaga de la serra de Picancel. Podrem aturar-nos en els miradors que ens ofereixen àmplies vistes i baixarem per fagedes humides.

 

 

7. Ruta Cap a la mina de petroli de Riutort (Guardiola de Berguedà)

 

brama del cervol

Itinerari circular al límit sud del Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb diferents opcions de tornada. Arribarem a Riutort, on coneixerem les mines de petroli. Tornant per una roureda amb boniques vistes de l’Alt Berguedà.

 

 

6. Ruta El Bullidor de la Llet i els Empedrats (Bagà)

 

brama cervol

 

Ruta tant atractiva com exigent. Començarem acompanyats per cursos d’aigua cristal·lina envoltats de boscos ombrívols, passarem pel Bullidor de la Llet i els Empedrats. I més endavant passarem a gaudir d’un entorn salvatge i solitari amb immillorables vistes a la serra de la Boixassa i al massís del Pedraforca. I per acabar, arribarem a l’Adou de Balsareny amb les seves aigües gèlides i transparents.

 

 

5. Excursió d’alçada per Espluga de Serra (Tremp)

 

brama del cervol

 

Gaudireu d’unes vistes excepcionals tant del vessant Ribagorçà com del Pallarès, de bonics retalls de fagedes i de la proximitat del vol de grans rapinyaires. Això sí, el terreny de pujada i baixada serà dur, no complicat però sí exigent.

 

 

4. Ruta Gurp-Santa Engràcia (Tremp)

 

rutes cervols

 

Una ruta circular que es enfilarà a les cingleres amb alguna dificultat com ara grimpades. Això sí, la pujada tindrà la seva recompensa en forma d’àmplia vista, des d’on veurem voltors de ben a prop.

 

 

3. Ruta Les Montserratines (Odèn)

 

rutes cérvols

 

Espectacular ruta amb unes vistes impressionants a la Serra de Turb, les Roques del Corb i la Serra del l’Aubenç. Caminarem entre formacions rocoses que ens recordaran el massís de Montserrat, les Montserratines o les Encantades, amb formes capritxoses excavades per l’aigua sobre aquest antic fons fluvial. Si parem atenció, tindrem oportunitat de veure voltors i rapinyaires.

 

 

2. Ruta De la Vall d’Àssua al Batlliu, d’Altron a Olp (Sort)

 

rutes brama

 

Una ruta basada en un projecte literari, inspirat en un paisatge de novel·la. Passarem per bells municipis i alternarem amb boscos d’avellaners i prats. Tot per arribar a gaudir d’unes vistes impressionants de tota la comarca. Sempre amb els cims del Montsent de Pallars i el Montorroio de teló de fons.

 

 

1. Ruta Roques del Corb i Sant Honorat (Peramola)

 

cérvols bramant

 

Aquesta ruta ens portarà a conèixer unes curioses formacions rocoses, capritx de l’erosió. Visitarem construccions sota les baumes mentre gaudim de les vistes d’un dels paisatges més atractius del Prepirineu català.

 

 

 

Si encara anant a aquests indrets i seguint els nostres consells no teniu sort, en aquesta mateixa època, també tindreu ocasió de veure altres ungulats. La possibilitat de veure altres espècies de mamífers és molt elevada, pel que potser trobeu daines, cabirols o isards.

Pareu l’orella!