Presentation
Proposta en què oferim una petita mostra del projecte "Espais Naturals de Ponent", on hi trobem fins a vint espais singulars i diferenciats.
En aquesta ocasió presentem cinc d'aquests espais naturals: La Serra de Bellmunt - Almenara, la Vall del Sió - Llobregós, Els Plans de Sió, el Mas de Melons i l'espai Segrià-Utxesa,. Una combinació de zones de secà amb zones d'aigua que formen un valor natural i paisatgístic que cal descobrir.
L'espai natural dels Plans de Sió és la més gran de les Zones d'Especial Protecció per Aus (ZEPA) de la Plana de Lleida i ocupa fins a tres comarques.
L'orografia és suau i el paisatge estèpic s'ha modelat al llarg dels segles amb l'acció humana, els seus ecosistemes de secà, són únics a Catalunya i extraordinàriament fràgils. Forma part de la Xarxa Natura 2000.
La serra de Bellmunt-Almenara, es troba en plena Depressió Central, i separa les planes agrícoles regades pels Canals d'Urgell al sud i la ribera del Sió al nord
Està formada per una alineació longitudinal de petits turons argilosos, calcaris i guixencs que geològicament formen part del plec que es coneix com a anticlinal de Barbastre-Balaguer-Almenara.
Les valls del Sió-Llobregós són un espai de caràcter estepari situat al peu dels altiplans segarrencs, cal destacar que també hi trobem una gran quantitat de patrimoni arquitectònic.
Es tracta d'una àrea important de dispersió d'exemplars joves d'àguila cuabarrada (Hieraaetus fasciatus), però també hi són presents altres espècies d'ocells esteparis d'interès.
L'espai natural de Mas de Melons, entre les comarques de les Garrigues i el Segrià aquest és un dels espais naturals més representatius dels ambients agrícoles de secà.
La timoneda d'Alfés i les pintures rupestres del Cogul a més del Centre d'Interpretació dels Secans de la Plana de Lleida, esdevenen punts imprescindibles per conèixer aquest espai natural.
L'espai Segrià-Utxesa, és el resultat de la naturalització d'un conjunt d'embassaments i de les seves cues, que s'havien creat inicialment per al seu aprofitament hidroelèctric.
També hi trobem el conjunt de relleus tabulars del tossal de Carrassumada i els tossals de Sunyer com a secans i zones estepàries. Als voltants trobem un mosaic de cultius, de fruiters principalment, però també de cereal i altres; això fa que existeixin hàbitats molt diversificats.
Do not miss it
La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt és tot un esdeveniment dins el territori català, se celebra el segon cap de setmana d'octubre. Des de finals de la dècada de 1980 la fira ha esdevingut un punt de referència dels productes alimentaris de qualitat, amb especial atenció als dolços, sobretot del torró i la xocolata a la pedra.
When to go
Durant els mesos d'hivern, a Montclar d'Urgell (Agramunt), quan el canal no porta aigua, s'organitzen visites per travessar la Mina de Montclar. Es tracta d'un túnel històric de quasi 5 km que salva la Serra de Montclar, va ser el més llarg d'Europa gairebé durant un segle.
Durant el mes d'abril se celebra durant un cap de setmana, Net, la Fira del Sabó de Montgai, una població amb tradició de producció de sabó. Aquesta jornada és plena d'activitats entorn del sabó amb sessions tècniques, tallers, exposicions, espectacles i música.
What to do
Existeixen diverses propostes de rutes des d’Agramunt, Montgai, Castellserà, Penelles, per conèixer els seus entorns, algunes per fer caminant, corrent o en bicicleta, o en totes les modalitats.
També proposem de fer els itineraris que hem fet des de Natura Local, i que podeu consultar tant a la pàgina web com a l’APP.
Hi ha diferents opcions d'activitats turístiques per fer, però una de les més interessants és la pràctica del Birdwatching (observació d'aus) o la fotografia d’ocells, també es pot fer de la mà d’empreses especialitzades en aus estepàries.
Un altre bona opció és anar a conèixer el ric patrimoni arquitectònic d’aquest territori, construccions en pedra seca, castells i pobles medievals, o elements interessants i curiosos que han sorgit de la complexa xarxa hidràulica dels canals d’Urgell.
Did you know that
Aquests cinc espais naturals tenen uns ecosistemes molt fràgils, de gran valor ecològic i únics a Catalunya, representats pel secà i els paisatges esteparis. Són l'hàbitat de nombroses espècies d'aus, algunes protegides com el sisó, el gaig blau, la calàndria, el xoriguer petit, l'esparver cendrós, i l'àguila cuabarrada on viuen i es reprodueixen. Però també hi ha una bona llista de plantes especialitzades, algunes de les quals són gipsícoles, és a dir que prefereixen viure sobre sòls formats per guixos.
Around
L'Estany d'Ivars i Vila-sana, al municipi d'Ivars d'Urgell, i Vila-sana, també forma part del projecte Espais Naturals de Ponent. Amb les seves 126 hectàrees esdevé l'estany interior més gran de Catalunya i acull una gran biodiversitat.
El Castell del Remei, al municipi de Penelles, és una finca dedicada al món vitivinícola amb una llarga història. Actualment és el celler de vins fins més antic de Catalunya.
Espai cultural dels Canals d'Urgell a Mollerussa és un centre d'interpretació que explica el projecte de construcció d'aquesta infraestructura hidràulica tan important, així com l'impacte que va suposar en els territoris regats.
El Centre d'interpretació de l'or del Segre al municipi de Balaguer, al Museu de la Noguera, s'explica la història de l'explotació d'aquest metall preciós al riu Segre des del temps dels romans.
El projecte "Territori de Valor" del Grup d'Acció Local Noguera Segrià Nord, ha creat un material per promoure i fidelitzar el turisme familiar en els següents 6 punts de la comarca.