Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Nucli urbà de Cànoves i Samalús Pista al pantà de Vallfornès. Cànoves i Samalús. Riera de Vallfornès. Cànoves i Samalús.

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Cànoves i Samalús

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Cànoves i Samalús

Emergències

112

Ajuntament

93 871 00 18

Vigilants municipals

93 871 03 52

CAP de Cànoves

93 871 02 50

Farmàcia

93 871 05 34

Busos Sagalés

93 593 11 12

Taxi Lluís Santacreu

607 41 48 50

Taxi Joan Antoni Gris

651 86 67 02

Entre el Montseny i la plana del Vallès

El municipi de Cànoves i Samalús, s’estén pels vessants meridionals del massís del Montseny, a la comarca del Vallès Oriental, entre les valls del riu Congost i la de la Tordera. El terme és especialment muntanyós i boscós, amb alzines i pins com a protagonistes, tot i que muntanya amunt també s’hi poden trobar roures, castanyers i alguns faigs. La riera de Vallforners, que baixa del Montseny, en travessa el terme de nord a sud.

Cal parlar de les dues petites entitats de població històriques del municipi. D’una banda, hi ha Cànoves, el petit nucli que va anar creixent al redors de l’església de Sant Muç, documentada ja al 1077; de l’altra, Samalús, al redors de la de Sant Andreu. Fins no fa massa anys, però, la població hi era bàsicament disseminada al llarg de les nombroses masies del terme.

Tot i que s’hi han trobat restes d’èpoques més antigues, els senyors de Cànoves apareixen als documents per primera vegada al 1002, gràcies al béns que el monestir de Sant Cugat tenia a la zona. Més tard, al segle XIV, s’instal·len al castell els senyors de Centelles, dels que en depenia directament la parròquia del l’indret. Actualment, el castell és en runes. A Samalús també s’han trobat restes antigues entre les quals les d'un poblat ibèric habitat entre els segles IV i III aC, a puig Castell, sobre can Flaquer i can Pujades. Després de pertànyer al domini reial de la Garriga, Samalús va passat en mans dels Centelles unint-lo a la batllia de Cànoves

Actualment, Cànoves i Samalús té uns 3.000 habitants, repartits entre els nuclis més antics, les masies i les noves urbanitzacions del seu terme, població que ha crescut sobretot per gent provinent de l’àrea metropolitana de Barcelona i que ha convertit la segona residència en permanent. Cal remarcar que el municipi té una significativa tradició d’estiueig ja des de la segona meitat del segle XX.

Tradicionalment, l’activitat econòmica principal del municipi són l’agricultura, la ramaderia i l’explotació forestal, tot i que el sector ha patit una forta davallada. Actualment, la gent busca feina principalment al sector serveis i a la indústria a les poblacions veïnes del Vallès. Hi ha arrelat, però, el turisme rural i les activitats ecoturístiques, gràcies sobretot al fet que es trobi tocant al Parc Natural del Montseny.

Cànoves celebra dues festivitats anuals: el dia de Sant Sebastià, copatró del poble, el 20 de gener, i la Festa Major, per Sant Muç, el primer cap de setmana de juny. Cal destacar les tres activitats més populars que se celebren en el municipi: l’Aplec de Sant Salvador de Terrades, la Fira de Sant Ponç i la Carbonera. A Samalús, tenen lloc dues celebracions: el 30 de novembre, festivitat de Sant Andreu, i la Festa Major de la Mare de Déu de la Salut, el darrer cap de setmana d’agost.

 

Com arribar a Cànoves i Samalús Com arribar a Cànoves i Samalús
tornar a dalt