Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Esglesia de Sant Vicenç. Castellolí Castellolí Barraca de l'Olivar del Maties. Castellolí Castellolí

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Castellolí

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Castellolí

Emergències

112

Ajuntament de Castellolí

93 808 40 00

Consultori mèdic

93 808 41 41

Farmàcia

93 808 31 15

Informació busos

93 804 44 51

Taxi Cal Quim

686 22 93 84

Entre el coll del Bruc i la Conca d'Òdena

Castellolí és un municipi de la comarca de l’Anoia, que ocupa l’extensió de la vall de la riera de Castellolí als peus del coll del Bruc. El municipi, fins fa pocs anys d’un caràcter rural evident, no sobrepassa actualment els 600 habitants entre el nucli principal i els disseminats per les masies o en altres entitats de població menors, és a dir, el veïnat de Ca n’Alzina, la caseria del Raval de Sant Feliu i l’urbanització dels Pinyerets.

El terme de Castellolí ja el trobem documentat a l’any 961 i el castell, que prenia el nom de castell d’Aulí, des del 959. Se’n conserven algunes restes, així com de l’antiga capella romànica sota l’advocació de Sant Vicenç, de la que se n’ha mantingut la tradició. En època ja de certa tranquil·litat, els pocs nous estadants es comencen a concentrar cada vegada més a prop de la vall, formant l’allargassat nucli actual, seguint el nou traçat del camí ral que abans passava per Piera. 

L’entorn natural del poble havia estat una gran extensió de conreus dominat sobretot per la vinya, tot i que també s’hi trobaven altres varietats de secà com els cereals, l’olivera i l’ametller. Actualment, a causa de l’abandonament de molta superfície conreada, el boscos de pins dominen gran part del terme.

Tot i que l’agricultura i les seves activitats associades han sempre sempre la principal activitat del poble, noves indústries i un incipient sector de serveis en van diversificant l’activitat econòmica.

La Festa Major se celebra, en honor de la Mare de Déu del Roser, a principis del mes de maig, amb l’anomenada Festa Grossa, però per Sant Vicenç, patró del poble, en ple mes de gener, se celebra un altre esdeveniment festiu. 

 

Sabies que...?

 

Una de les grans riqueses del terme de Castellolí és la presència d’elements patrimonials de caràcter rural construïts amb la tècnica de la pedra seca, com són les antigues barraques de vinya. Un actiu associacionisme local malda per a la seva restauració i protecció. Amb les rutes de l'app de Natura Local a Castellolí, en podràs descobrir algunes de les més interessants.

 

No et perdis...

 

La reputada carn de vedella de can Mabres, finca de cicle tancat i de criança natural.

 

Què fer...?

 

El camí de Sant Jaume que surt de Montserrat cap a Igualada i Lleida, passa per Castellolí. Podem recórrer el tram entre Castellolí i el monestir de Montserrat, entrant a la muntanya per indrets no massa habituals.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap a primers de maig, podrem participar a la Tuga Trial, una cursa de muntanya i caminada popular que aplega una bona participació en qualsevol de les modalitats possibles, de més a menys dificultat.

 

Voltants...

 

Podem visitar el castell de Claramunt, al municipi veí de la Pobla de Claramunt, un clar exponent dels castells de frontera durant l’època de la repoblació comtal d’aquest sector de la Catalunya Central.

Com arribar a Castellolí Com arribar a Castellolí
tornar a dalt