Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

El Catllar LA Frabrica. El Gaià. El Catllar LA fabrica, l'agulla i l'ermita del Catllar El Castell del Catllar. El Catllar

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

El Catllar

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites El Catllar

Ajuntament

977 65 31 01

Emergències

112

Farmàcia

977653381

Vigilants municipals

619042538

El Castell del Catllar

977653007

La vila del Catllar

L’economia del municipi, tradicionalment basada en l’agricultura de seca: ametllers, garrofers i oliveres. També cereals i vinya. Als llocs més frescals hi trobem avellaners. Aquesta activitat, queda registrada al territori pels importants masos i masets dispersos que anem trobant, juntament amb camins vells, carrerades o marges de pedra seca, sovint amagats dins el bosc que ha anat guanyant protagonisme vers camps i feixes abandonades. 

La superfície no conreada, es caracteritza pel predomini de la garriga de garric i romaní, o la pineda secundària de pi blanc. Aquestes manifestacions vegetals apareixen en funció del gruix del sòl i la presència de roca en superfície. Queden pocs vestigis de l’alzinar original, a les obagues o raconades frescal d’algun torrent.  Quant a la ramaderia, les explotacions es dediquen especialment a l’avicultura i a la cria de bestiar porcí.

Disseminades pel terme hi ha un bon nombre de masies, algunes força notables, a les quals en fan companyia una munió d’urbanitzacions i xalets intensament concorreguts els caps de setmana. Moltes d’aquestes urbanitzacions han pres el nom del mas originari que hi havia emplaçat, com ara el Mas de Blanc, el Mas de Cargol. Actualment el municipi té prop de 30 urbanitzacions.  

Es tracta d’un paisatge molt modificat per l’acció humana. Un mosaic amb antigues superfícies agràries, forestals i d’altres amb urbanitzacions disperses per tot el territori amb petits horts al costat dels habitatges, infraestructures (AVE), restes arqueològiques (aqüeducte).

L’embassament del Gaià, té una capacitat de 57 hm3. La construcció d’aquest va deixar al poble sense la companyia del riu. Actualment, després d’acords, el riu Gaià al seu pas pel poble disposa d’un cabal ecològic que permet gaudir de nou de la seva presència i alhora endegar plans de recuperació de la seva llera i la biodiversitat associada. 

La vila del Catllar va néixer a redós del seu castell segurament durant la segona meitat del segle XII. Des d’abans de l’any 1340 era closa per un mur amb tres portals: el del pou, el de l’hospital i el de Tarragona. A més de l’església parroquial i del castell, sens dubte els edificis més importants de la vila i que configuren la imatge visual que hom té de la població, existeixen diverses cases particulars de prou interès, algunes del segle XVI, i sobretot del XVIII i XIX, durant els quals la vila va experimentar un fort creixement demogràfic.

 

Com arribar a El Catllar Com arribar a El Catllar
tornar a dalt