Nucli urbà de Cànoves i Samalús
Pista al pantà de Vallfornès
Riera de Vallfornès
Tornar

Cànoves i Samalús

Destí
14/02/2019
Fitxa

Presentació

Entre el Montseny i la plana del Vallès

El municipi de Cànoves i Samalús, s’estén pels vessants meridionals del massís del Montseny, a la comarca del Vallès Oriental, entre les valls del riu Congost i la Tordera

Cal parlar de les dues petites entitats de població històriques del municipi. D’una banda, hi ha Cànoves, el petit nucli que va anar creixent al redors de l’església de Sant Muç, documentada ja al 1077; de l’altra, Samalús, al redors de la de Sant Andreu. Fins no fa massa anys, però, la població era bàsicament disseminada al llarg de les nombroses masies del terme. Actualment (2018), Cànoves i Samalús té uns 3.000 habitants, repartits entre els nuclis més antics, les masies i les noves urbanitzacions del seu terme, població que ha crescut sobretot per gent provinent de l’àrea metropolitana de Barcelona i que ha convertit la segona residència en permanent. Cal remarcar que el municipi té una significativa tradició d’estiueig ja des de la segona meitat del segle XX.

Tradicionalment, l’activitat econòmica principal del municipi són l’agricultura, la ramaderia i l’explotació forestal, tot i que el sector ha patit una forta davallada. Actualment, la gent busca feina principalment al sector serveis i a la indústria a les poblacions veïnes del Vallès. Hi ha arrelat, però, el turisme rural i les activitats ecoturístiques, gràcies sobretot al fet que es trobi tocant al Parc Natural del Montseny.

El terme és especialment muntanyós i boscós, amb alzines i pins com a protagonistes, tot i que muntanya amunt també s’hi poden trobar roures, castanyers i alguns faigs. La riera de Vallforners, que baixa del Montseny, en travessa el terme de nord a sud, i resguarda una interessant vegetació de ribera.

Cànoves celebra dues festivitats anuals: el dia de Sant Sebastià, copatró del poble, el 20 de gener, i la Festa Major, per Sant Muç, el primer cap de setmana de juny. Cal destacar, també, les altres activitats populars que se celebren en el municipi: l’Aplec de Sant Salvador de Terrades, la Fira de Sant Ponç i la Carbonera. A Samalús, tenen lloc dues celebracions: el 30 de novembre, festivitat de Sant Andreu, i la Festa Major de la Mare de Déu de la Salut, el darrer cap de setmana d’agost.

No t'ho perdis

La Carbonera, un esdeveniment biennal, entre mitjan mes de febrer a mitjan de mar, on podrem viure el procés de com es feia una carbonera i amb activitats paral·leles molt interessants.

Quan anar-hi

Si hi anem el cap de setmana més proper a Sant Ponç, el dia 11 de maig, podrem gaudir de la tradicional Fira de Sant Ponç, centrada amb les herbes remeieres i altres productes naturals, com la mel.

Què fer

Una bona experiència familiar és una visita amb activitats a Hortus, uns horts ecològics on podrem fer de pagès per una estona.

Sabies que

Més amunt de Cànoves, a mig vessant ja pujant cap al Montseny, trobem el castanyer Gros de Can Cuc, segurament el més gran de Catalunya. N’és tant, que fins i tot va servir de barraca d’un carboner que hi va viure un temps.

Voltants

A prop de Cànoves i Samalús, podrem acabar de conèixer altres zones del peu més meridional del Montseny a Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera, Tagamanent i al Figaró-Montmany, amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local.

Telèfons de contacte

Emergències
112
Ajuntament
93 871 00 18
Vigilants municipals
93 871 03 52
CAP de Cànoves
93 871 02 50
Farmàcia
93 871 05 34
Busos Sagalés
93 593 11 12
Taxi Lluís Santacreu
607 41 48 50
Taxi Joan Antoni Gris
651 86 67 02

Enllaços d'interès

Imatges
Rutes

Què veure a: Cànoves i Samalús

Es mostren 1 - 2 de 2
  • Activitat i dificultat
    A peu
    Amb bicicleta
    A cavall
  • Filtra per tipus
    Recorregut
    Tipus de terreny
    Temàtica
Visites

Què veure a: Cànoves i Samalús

Es mostren 1 - 9 de 9
  • Filtra per tipus
    Temàtica
Serveis

Què fer: Cànoves i Samalús

Es mostren 1 - 10 de 14
  • Filtra per tipus
    Temàtica