Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL

Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Les Guilleries de la banda de Susqueda Sant Martí Sacalm des del Far Església de Sant Martí Sacalm

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Susqueda

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Susqueda

Emergències

112

Ajuntament

972 19 01 88

CAP Anglès

972 42 14 98

Consultori mèdic Amer

972 18 69 19

Farmàcia Amer

972 43 03 16

Farmàcia la Cellera de Ter

972 42 14 63

Farmàcia Anglès

972 42 00 51

Entre les Guilleries i el Collsacabra

Susqueda és un municipi situat al límit de la comarca de la Selva amb la d’Osona i la Garrotxa, entre les Guilleries, la vall de Susqueda, la vall del Brugent i el Collsacabra. El seu terme és pràcticament tot de muntanya, entre valls abruptes, de manera que la comunicació entre els seus diferents veïnats, tots ells de minsa població pràcticament disseminada, sempre ha estat difícil. L’antic únic nucli compacte del municipi quedà negat al fons de les aigües de l’embassament de Susqueda a partir de finals del 1968.

La població actual, que no arriba ni als 100 habitants, es distribueix en masies escampades en els veïnats del Coll, a redors del santuari del mateix nom, i el llogarret de Sant Martí Sacalm, sota mateix de la cinglera i el santuari del Far. Ambdues zones són separades per la vall i l’embassament de Susqueda, partint el terme en aquestes dues zones ben diferenciades, una encara a les Guilleries i l’altra ja a les portes de la històrica zona del Collsacabra.

El paisatge, de gran bellesa, correspon a la tònica general de les abruptes cingleres i les valls tancades d’aquesta zona entre les Guilleries i el Collsacabra, molt rica geològicament parlant, amb gran abundància de fòssils, i una vegetació que va entre les característiques pròpies de l’alzinar mediterrani i de muntanya mitjana a les rouredes i fagedes, aquestes últimes a les raconades més ombrívoles.

L’aïllament secular de la contrada, de difícils accessos, amb vestigis d’una cova prehistòrica sota l’espadat del Far o les restes del castell de Fornils, ha donat a la història un aspecte singular, en la que els fets reals de major o menor importància alternen amb les llegendes i les tradicions romàntiques sobre bruixes i bandolers, evocadores de noms tan rellevants com el bandoler Joan de Serrallonga o el Fadrí de Sau.

Els principals actes festius del municipi són l’aplec al santuari del Coll, l’1 de maig; l’aplec al santuari del Far, l’últim diumenge d’agost; la Festa Major de Sant Martí Sacalm, el primer cap de setmana d’octubre, i la Festa del Coll de Condreu, vora el santuari del Far, el primer cap de setmana d’agost. A part, al mes de maig se celebra la Susqueda Camina, una caminada popular força concorreguda i de descoberta de racons singulars del municipi.

 

Com arribar a Susqueda Com arribar a Susqueda
tornar a dalt