Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Vidreres des de la plana agrícola Primavera al pla de Vidreres Plana de la Selva i Vidreres des del castell de Sant Iscle

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Vidreres

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Vidreres

Emergències

112

Ajuntament

972 85 00 25

Oficina de turisme

972 87 50 70

Policia Local

972 85 00 00

CAP

972 85 01 56

Farmàcia Vilardell

972 87 50 09

Farmàcia Adzet

972 87 56 66

Farmàcia Moré

972 85 05 75

Info Bus Zona Girona

900 82 84 09

Busos Sarfa

972 85 01 57

Busos TEISA

972 26 01 96

Busos Sagalés

902 13 00 14

Taxi Rafael Vico

972 85 11 39

Taxi Daniel Pasquet

637 84 30 10

On la plana de la Selva i Cadiretes es donen la mà 

Vidreres és un municipi situat al sud-est de la comarca de la Selva, tocant amb els de la Selva marítima, entre la plana de la Selva i el massís de l’Ardenya i Cadiretes, amb el Puig Ventós com a punt més alt del terme. 

A part de l’agricultura i el bestiar, a Vidreres es portaven a terme tasques d’explotació forestal relacionades, sobretot, amb l’aprofitament del suro, activitat que ha caigut pràcticament en desús. Durant el segle XX, hi ha un important creixement del sector de la indústria i dels serveis, cosa que ha fet créixer moderadament la trama urbana i la població, agrupant uns 7.500 habitants (2018), repartits entre el nucli compacte i algunes urbanitzacions.

El medi físic del municipi varia del més purament agrícola de la plana estricte al més predominantment forestal dels replecs de la zona muntanyosa, passant per les clapes de mosaic agroforestal de la zona de transició. Tot i que a primer cop d’ull hi predominen les pinedes de pi blanc i pi pinyoner, aquestes solen ser boscos mixtes amb alzines i, sobretot, sureres, que havia estat una de les principals explotacions forestals de la zona fins ben entrat el segle XX. En alguns boscos ben conservats de la plana, també s’hi troba el roure, sempre barrejat amb les altres espècies esmentades.

Una de les festes més populars de Vidreres és la del Ranxo, celebrada per Carnaval. També se celebra la Festa Major, el primer cap de setmana de setembre, amb el tradicional Correbous, i la Festa Petita o de Sant Iscle i Santa Victòria, al novembre. A principis de maig es porta a terme també l’antiga Fira de Tractoristes, i a l’octubre la Fira de la Cervesa.

 

Sabies que...?

 

Durant el popular Ranxo de Vidreres, per Carnaval, es couen i es reparteixen grans peroles de caldo amb mongetes, cigrons, arròs, patates, botifarres i vedella, entre altres ingredients. S’explica que ve de quan els senyors feudals del terme feien aquesta sopa al seu càrrec per donar de menjar als pobres durant el Carnaval.

 

No et perdis...

 

La vista de la plana de la Selva i de tot el muntanyam que la tanca des de Caulès. Una classe de geografia a vista d’ocell!

 

Què fer...?

 

Després d’una breu passejada pel carrers més antics de Vidreres, podem entrar a fer el cafè al Casino La Unió, on podrem respirar aquella pàtina dels bars amb història tot contemplant el tarannà del poble.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem a mitjan maig podrem gaudir de la reputada Fira de Tractoristes amb moltes activitats i concursos relacionats amb els tractors i la pagesia, un esdeveniment singular del municipi. 

 

Voltants...

 

A prop de Vidreres podem acabar de recórrer alguns indrets de la plana de la Selva i del massís de les Gavarres amb els itineraris dels municipis de Cassà de la Selva i Llagostera que trobarem a l’app de Natura Local.

Com arribar a Vidreres Com arribar a Vidreres
tornar a dalt