El blog de Natura Local

reclamblog
 
reclamblog2
 
Lluçà, Lluçanès, Osona

Rutes amb romànic

Quan anem a caminar i a conèixer país, fa certa il·lusió trobar-se cara a cara a una volta del camí una petita o gran perla del romànic, aquell art vetust, potser una mica mitificat a partir dels postulats de la Renaixença, tan característic, de línies senzilles i traç auster però que omple estèticament, potser precisament per la seva austera bellesa. O, almenys, així és com ens ha arribat el que ens ha arribat, ja que es veu que, segons les possibilitats econòmiques i recursos a disposició, la cosa es podia complicar tant com hom desitgés: la pedra vista es tapava tant com es podia, tant per dins com per fora, i les pintures murals de bells i variats colors omplien els temples fins als més recòndits racons.

Però bé, anem al gra. Us oferim una breu selecció de rutes molt complertes però que tenen la petita dosi de romànic que sempre les acaba de fer millors. Si hi anem amb els ulls ben oberts, n’aprendrem moltes coses!.

LLEGIR-NE MÉS

Rutes per veure el patrimoni de la pedra seca (II)

Fa gairebé 3 anys, des d’aquest mateix blog de Natura Local, vàrem publicar un recull de rutes les protagonistes de les quals eren els elements d’arquitectura popular aixecats amb la tècnica de la pedra seca.

Ha passat cert temps i mentre l’art de la pedra seca ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat, des de Natura Local no hem fet més que ampliar en escreix aquestes rutes per Catalunya dedicades totalment o parcial als murs, a les barraques, als marges, pous, aljubs i tot aquest reguitzell de mostres que ens ha deixat aquesta ancestral dèria constructiva.

Us n’hem fet un breu recull. Esperem que us interessi tant com aquell recordat i exitós primer article del 2016.

LLEGIR-NE MÉS

Natura, on ets?

Heu sentit a parlar alguna vegada del trastorn per dèficit de natura? Potser en patim alguns dels seus possibles símptomes i ni ho sabem. Com en podríem posar remei? Anem-ne a fer cinc cèntims!

LLEGIR-NE MÉS

5 rutes de tardor de Natura Local

Us esperona la tardor amb els seus colors? A nosaltres, sí. Creiem que, segurament, és un dels millors moments per sortir a caminar ben abrigats, si cal, i deixar-se dur per la inspiració que transmet la natura en aquesta època de l’any. Ens hi acompanyes? Us hem seleccionat 5 itineraris perfectes per fer ara! No us ho penseu!

LLEGIR-NE MÉS

Fruits de tardor al medi natural català

Des de finals d’estiu i fins ben entrada la tardor, abans no arriba el fred més rigorós, passejant pel bosc podem trobar-nos amb tota mena de petits fruits i, com no, els bolets més emblemàtics. Tot i que molts d’ells són perfectament comestibles o han estat utilitzats ancestralment per a l’elaboració de licors, melmelades, remeis casolans i altres preparats, i que, per tant, es poden recol·lectar -sempre en moderació, sisplau!-, des de Natura Local proposem la seva mera identificació com una bona manera de gaudir d’aquest moment de l’any.

En aquest breu text, doncs, en repassem els més comuns o interessants, tot i que si en voleu aprofundir no hi ha res millor que una bona guia de camp, en format paper o a través de les noves tecnologies, per no quedar-se amb el dubte. Però si aquest breu article us en fa entrar el cuquet, ja ens donarem per satisfets. Endavant les atxes!

LLEGIR-NE MÉS