4 rutes familiars de Natura Local per fer amb infants

Després d’una primera entrega, al setembre de 2015, us hem seleccionat 5 itineraris, més especialment pensats i dissenyats per a fer amb infants, fàcils, planers o amb molt poc desnivell, per fer en un matí o una tarda d’estiu, i ideals per iniciar a la mainada a l’aventura de recórrer el medi natural tot fixant-nos i aprenent d’alguns dels punts patrimonials que anem trobant. Una bona ruta familiar. Som-hi?

 

1. Passeig familiar fins al pou de gel

 

Argençola (Anoia)

 

Itinerari paisatgístic pels voltants del poble d’Argençola, on es pot gaudiu de les generoses vistes que els camins careners ens ofereixen. Passarem d’una carena a l’altra creuant un torrent on trobarem el singular pou de gel d’Argençola.

 

És un itinerari curt i fàcil, circular, que proposem començar al poble d’Argençola. En un moment o altra, abans de marxar, us recomanem que pugeu dalt el castell i la plaça de l’església de Sant Llorenç, privilegiada talaia de l’Alta Anoia.

 

L’itinerari d’anada i de tornada és carener i per tant amb àmplies vistes que van de la Serralada Prelitoral fins als Pirineus. De la mateixa manera, es veuen els pobles del voltant que, com Argençola, coronen els turons propers, encimbellats sota la protecció del castell.

 

Viurem a prop el paisatge agrícola amb alternança amb el bosc formant un atractiu mosaic agroforestal.

 

Finalment, entrar a la llera del torrent, sota àlbers i aurons, ens fa sentir la frescor d’aquests fondals i adonar-nos del canvi de vegetació entre els solells i els obacs.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-argencola/passejada-fins-al-pou-de-gel

 

 

2. Ruta familiar per Roques i racons de la Serralada Litoral

Cabrils (Maresme)

 

Us animem a fer un itinerari fàcil i apte per a tota la família on trobarem roques i racons màgics.

 

Passarem per camins enfonsats al sauló, per racons ombrívols i frescals i per racons màgics que van ser habitats fa milers d’anys. En alguns racons tindrem la sensació que el temps s’atura; serà el moment per poder contemplar, sense pressa, el bosc que ens envolta avui i que va envoltar els nostres avantpassats en un temps llunyà.

 

El bosc ens ofereix abric i ens guia a través d’aquest recorregut ple de roques i racons. Gairebé al final, el camí es destapa i ofereix magnífiques vistes del litoral maresmenc, on el paisatge és un mosaic multicolor intensament forjat per l’acció humana. Endevineu què hi veiem des d’aquí dalt?

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-cabrils/roques-i-racons-de-la-serralada

 

 

3. Itinerari familiar de l’aigua de Can Vilallonga

Cassà de la Selva (Gironès)

 

Aquest còmode itinerari dissenyat pel Consorci de les Gavarres, de només 3 km i assequible per famílies, ressegueix de forma complerta les construccions relacionades amb l’antic aprofitament de l’aigua de la finca de Can Vilallonga

 

La resclosa, la canonada soterrada de 1600 m, cinc aqüeductes i la bassa de rec, construïts probablement al segle XVIII, són un exemple rellevant d’aquest espai, actualment declarat Zona d’Interès Etnològic (ZIE).

 

L’ús i aprofitament de l’aigua necessita de sistemes de captació, transport i emmagatzematge que ens han deixat un ric patrimoni construït. A les Gavarres hi trobem rescloses, canals, basses, molins hidràulics, molins de vent per poar, pous, etc.

 

L’itinerari comença i acaba a Can Vilallonga, i a més del patrimoni de l’aigua podreu gaudir dels boscos, camps i rieres de la finca. Descobrirem, la sureda, l’antic molí de Can Vilallonga, resseguirem la canonada soterrada que transportava l’aigua fins a la casa travessant tres aqüeductes i arribarem fins a la bassa de rec i el pou.

 

La ruta està dedicada a la memòria d’en Jaume Abel Planagumà, que va ser els últims anys de la seva vida masover i treballador forestal de la finca.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/itinerari-de-laigua-de-can-vilallonga

 

 

4. Ruta familiar a cala Rovira i cales de tramuntana

Castell – Platja d’Aro (Baix Empordà)

 

Aquest és una curta i amable proposta d’itinerari circular per visitar les recollides cales de tramuntana més properes a Platja d’Aro.

 

Partint de la roca del Cavall Bernat, a l’extrem de la platja Gran de Platja d’Aro, discorre seguint el camí de ronda vers el nord, passant per cales d’una bellesa paisatgística excepcional.

 

El serpentejant camí de ronda dóna accés a les cales per petits túnels que donen interès al recorregut passant per la cala Rovira.

 

De tornada, passarem per les restes de la vil·la romana del Pla de Palol, una antiga i rica explotació agrària que ens demostra que, ja fa segles, els humans van triar aquestes contrades per viure-hi gràcies a les seves condicions excepcionals.

 

Una passejada que, amb el bon temps, sempre podem combinar amb un refrescant bany en aigües cristal·lines, l’aigua de la Costa Brava!

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/ruta-cala-rovira

 

 

Natura Local us desitja una molt bona ruta!