5 rutes per les Gavarres fluvials

Us oferim en aquesta ocasió una selecció d’itineraris que podreu trobar a la plataforma Natura Local i que permeten descobrir racons d’alguns dels rius, rieres i torrents de les Gavarres. Interessant vegetació de ribera; tolls, gorgues i basses; insectes, amfibis i ocells; molins i rescloses…, tot un món t’hi espera!

 

1. Resseguint el Celrè

Quart (Gironès)

Aquest itinerari ens permet assaborir un tram del modest però molt interessant curs fluvial del Celrè, una discreta joia de les Gavarres.

El camí ens porta cap a les gorgues i la font de Sant Pere i el molí d’en Rigau, gairebé sempre sota un bonic i ben conservat bosc de ribera, on hi abunden els verns.

Un indret a on, després d’unes bones pluges, podrem ben embadalir-nos observant com el riu ha omplert a vessar els tolls i les gorges a on s’amaguen calabotins i la sempre vistosa salamandra.

En definitiva, un indret ben refrescant!

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/resseguint-el-celre

Tolls i gorges al Celrè

2. Les gorges de Salenys i el pou de les Goges.

Llagostera (Gironès)

Més enllà del veïnat de Penedes, molt a prop de Llagostera, un sender ens porta fins a la font Picant de Penedes. Just allà ens trobem amb l’intrèpid curs de la capçalera de la riera de Salenys, potser una de les més encaixades de totes les Gavarres.

Des de l’anomenat pou de les Goges o pas de les Mosca, la riera mostra els seus racons més interessants, que captiven per la seva bellesa i l’atmosfera que envolta la part alta de la vall de Salenys. Flora, fauna i medi estan presents al llarg de tot el recorregut.

És un itinerari curt però un xic difícil, apte per a gent avesada a excursions una mica exigents. No és imprescindible fer el camí per la via ferrada, trobareu corriols alternatius, però ben escarpats.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/ruta-de-les-gorges-de-salenys

 

El pou de les Goges i el pas de la Mosca, a la riera de Salenys

 

 

3. Resseguint el riu Daró

La Bisbal d’Empordà (Baix Empordà)

Aquest itinerari va resseguint un breu tram del curs del riu Daró, un curs fluvial de caràcter mediterrani que neix al cor de les Gavarres i n’és el més important. El riu, tot i el seu cabal intermitent, allotja una gran riquesa d’espècies animals i vegetals.

El Daró és important per la seva biodiversitat i també  pel que representa per a la Bisbal, vila que ha viscut lligada al riu des que s’hi van establir els primers assentaments romans fins a l’actualitat.

A part de poder observar patrimoni natural i cultural, gaudirem de vistes tant del municipi com dels petits pobles que l’envolten.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/resseguint-el-daro

4. A la font de l’Alau pel torrent de l’Infern i la riera de Palagret

Celrà (Gironès)

Enfilant el torrent de l’Infern passarem per les restes de dos antics molins i gaudirem de la vegetació d’aquests fondals rics en llorers, avellaners i falgueres.

El camí, a trams un autèntic túnel verd, discorre resseguint la llera d’aquest torrent. A l’aigua podrem observar larves d’amfibis i barbs, els únics peixos que resisteixen les severes condicions d’estiatge d’aquests torrents mediterranis.

La refrescant caminada ens permet descobrir, també, el castell de Palagret, un dels que havien estat més importants a la zona fins al segle XV i que ha estat excavat i consolidat recentment, així com la font de l’Alau, lloc històric d’esbarjo per anar a fer la berenada dels celranencs a principis del segle passat, també recuperada de l’oblit en els darrers anys.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/la-font-de-lalau-pel-castell-de-palagret

Camí de ribera al torrent de l’Infern

 

 

5. Els molins del Ridaura

Llagostera (Gironès)

Aquest recorregut, que ressegueix un tram de la vall del Ridaura, ens mostra el fort lligam que de temps ençà han mantingut els habitants de les Gavarres amb els recursos naturals que oferien aquestes muntanyes, fent una aproximació a l’aprofitament de la força de l’aigua que subministrava l’energia per moldre el blat i convertir-lo en farina.

A més, tindrem l’oportunitat d’observar espècies de flora molt poc freqüents al país i que són afavorides aquí per l’ambient temperat i humit. En aquest tram, el Ridaura gaudeix de boscos de ribera relativament ben conservats facilitant la connexió ecològica entre els espais naturals de les Gavarres i el de l’Ardenya i Cadiretes.

Es tracta d’una refrescant excursió amb un desnivell relativament pronunciat, que ens serveix per conèixer la força mecànica d’un recurs natural com l’aigua dins d’un marc natural de gran valor paisatgístic.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/ruta-dels-molins

Resclosa i bassa al riu Ridaura

L’equip de Natura Local us desitja molt bona ruta!