5 rutes de tardor de Natura Local

Us esperona la tardor amb els seus colors? A nosaltres, sí. Creiem que, segurament, és un dels millors moments per sortir a caminar ben abrigats, si cal, i deixar-se dur per la inspiració que transmet la natura en aquesta època de l’any. Ens hi acompanyes? Us hem seleccionat 5 itineraris perfectes per fer ara! No us ho penseu!

1. Camí als pobles de la Coma

La Vall Fosca (Pallars Jussà)

Fins al mirador de la Portella

 

Qualsevol dels nombrosos itineraris que oferim a la Vall Fosca poden servir per veure colors de tardor i boscos caducifolis, però us n’hem triat un que el trobem molt adequat.

 

Es tracta d’una proposta que recorre el mosaic agroforestal dels pobles de la Coma, envoltats de camps i retalls de bosc.

 

Guanyem alçada fins a arribar al mirador de la Portella per descobrir el paisatge natural de la Vall Fosca en tota la seva magnitud.

Enllaç: http://www.naturalocal.net/itinerari/cami-als-pobles-de-la-coma/529#la-vall-fosca#ruta

 

 

2. El salt del Molí

Vidrà (Osona)

Tardor passada per aigua

 

Aquesta és una ruta circular per un ambient forestal que ens portarà fins al salt del Molí passant pel pont romànic de Salgueda, sobre el riu Ges, fins a arribar a les runes del molí Vell, just sota el bonic salt.

 

De tornada, encara veurem un altre molí i gaudirem d’un paisatge amb alternança de prats de pastura i boniques fagedes a les vessants més obagues.

Enllaç: http://www.naturalocal.net/itinerari/salt-del-moli-d-en-salt/758#vidrà#ruta

 

 

 

 

3. El Solans i el Catllar

Setcases (Ripollès)

Boscos caducifolis vora el riu

 

És un itinerari circular que ressegueix el camí que porta als Solans, zona propera a Setcases on antigament s’hi conreava, per continuar per l’antic camí de Tregurà, passant per boscos caducifolis amb vistes a la vall del Ter, fins a arribar a la ribera del Catllar, tributari del Ter.

 

Baixarem paral·lels al riberal del Catllar gaudint de l’ombrívol bosc i de petits salts d’aigua fins al llogaret del Catllar amb l’església de Santa Maria.

 

El retorn a Setcases el realitzem tot remuntant el marge dret del riu Ter entre prats de dall  i retalls de bosc de ribera.

Enllaç: http://www.naturalocal.net/itinerari/cami-dels-solans-al-catllar/258#setcases#ruta

 

 

 

 

4. Sant Miquel de Castelló i Falgars

Vall d’en Bas (Garrotxa)

Pujant envoltats de tardor

 

Des d’Hostalets d’en Bas, el corriol enfila amunt amb força pendent, però en un ambient fresc i agradable, amb una vegetació exuberant que farà de la forta pujada un experiència amena. La varietat d’arbres és remarcable, pujarem envoltats de til·lers, blades, aurons blancs, trèmols, roures, freixes i d’altres, fins a arribar a la fageda abans del petit coll del Portell.

 

Un cop al Portell tenim l’ermita de Sant Miquel de Castelló a tocar. Les vistes des d’aquesta talaia privilegiada són espectaculars. Als nostres peus la Vall d’en Bas, amb el Pirineu al fons, els cingles del Puigsacalm a la nostra esquerra i amplies vistes a la comarca de la Garrotxa.

Enllaç: http://www.naturalocal.net/itinerari/sant-miquel-de-castello-i-falgars/122#la-vall-d’en-bas#ruta

 

 

 

 

 

5. Santuari de la Salut

Rupit i Pruit (Osona)

Tardor al Collsacabra

 

Sortint de Rupit, ens encaminarem cap al santuari de la Salut. En arribar a la Devesa, observem la diferent vegetació a banda i banda. Roures a un costat i faigs a l’altre.

 

Més endavant, domina una fageda jove amb boix, explotada, alternada amb prats de pastura. És fàcil de sorprendre algun cabirol.

 

Una pujada lleugera ens portarà a l’estany del Coll. El bosc anirà variant entre roureda, fageda o bedollar en funció de l’exposició solar i la humitat. Els camps oberts de pastura s’alternen amb aquests boscos d’arbre joves. El bedollar del voltant l’estany es pastura per sota.

 

Però l’explosió de colors de tardor és sensacional!

Enllaç: http://www.naturalocal.net/itinerari/rupit-la-salut/47#rupit-i-pruit#ruta