5 rutes de rodalies: sortint i a tocar dels vells nuclis

Us hem seleccionat 5 passejades de les que se surt del mateix poble. I no només se surt del mateix poble, sinó que ens hi passejarem. Aquestes propostes que us hem seleccionat, en són perfectes.

Ens agrada anar a caminar, sí. Lluny de grans proeses, a tot estirar potser aspirem amb prou vehemència a gaudir de la tonificació física i de l’evasió mental que ens aporta el perdre’ns de tant en tant per camins i corriols, tot aprenent del nostre entorn i paisatge natural. Però també ens agrada el paisatge urbà, sobretot quan aquest ens aporta lectures de la història i del bagatge patrimonial que tota comunitat ha anat acumulant a través del temps.

Véns?

 

1. Volta al castell d’Hostalric

Hostalric (Selva)

 

Hostalric ha estat un punt de gran interès històric donada la ubicació geogràfica. Per sort avui dia encara trobem vestigis d’aquella època medieval, com són els 600 metres de muralla i les 8 torres de vigilància en peu. Algunes d’elles visitables i amb un gran poder de visió sobre el territori que ocupa, ens ajuden a raonar sobre quines eren les avantatges de comptar amb aquella localització privilegiada.

 

La ruta que rodeja el castell, s’inicia a prop d’un antic molí que es pot visitar si es contacta prèviament amb l’ajuntament. És molt interessant ja que es pot visualitzar part del cos intern, a part d’una gran exposició de fotos amb explicacions sobre la seva història.

 

Al recorregut pel defora observarem gran nombre d’espècies vegetals. Moltes apareixen gràcies a la proximitat amb el curs del Tordera, un espai idoni on afinar l’oïda per escoltar els innumerables cants dels ocells, com el rossinyol bord, el pit-roig, les mallerengues, la merla i molts d’altres que viuen en aquest ambient tan diversificat entre el bosc de ribera, els camps de conreu i el bosc mediterrani.

 

La segona meitat de l’itinerari ens permet visualitzar un paisatge que ens deixarà meravellats. Es podrà resseguir amb els ulls les muntanyes del Montnegre i el Montseny des d’un punt de vista únic.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-hostalric/volta-al-castell-dhostalric

 

 

 

2. La Cadira del Bisbe de Premià de Dalt

Premià de Dalt (Maresme)

 

Aquesta ruta familiar surt del Museu de Premià de Dalt i, de camí cap al poblat ibèric de la Cadira del Bisbe, coneixerem una mica la història de Premià de Dalt a través d’algunes edificacions emblemàtiques com Can Batalla, Can Franquesa, Can Tay i Can Coromina, entre d’altres.

 

Sortirem una estona del nucli urbà recorrent zones obagues de la Serralada Litoral seguint un canal d’aigua i creuant alguns ponts. Coneixerem la vegetació de la zona a través del camí del Serviol com a fil conductor, fins arribar al poblat ibèric de la Cadira del Bisbe. Després d’un breu repàs històric, tornarem fins al Museu de Premià de Dalt pels encantadors carrerons estrets del centre històric de la vila.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-premia-de-dalt/la-cadira-del-bisbe-pel-cami-de-serviol

 

 

 

3. Ruta de la pedra de Girona

Girona (Gironès)

 

El recorregut, fregant el barri vell de Girona, segueix l’antic camí de la Ferradura i ens introdueix en el coneixement de l’anomenada pedra de Girona, coneixent alguns aspectes relatius a la seva composició i formació, ara fa milions d’anys. Alhora, mostra els antics espais d’explotació d’on s’extreia i evidencia la seva omnipresència en l’arquitectura patrimonial gironina, a més d’oferir unes vistes extraordinàries sobre la ciutat.

 

El nom pedra de Girona prové del fet que aquest material es troba i s’ha explotat des d’antic a la rodalia de Girona. Es tracta d’una roca sedimentària calcària, l’origen de la qual se situa en el dipòsit de carbonats i restes d’organismes format en un mar tropical poc profund que fa 50 milions d’anys cobria aquesta zona. És una roca d’un color blanc grisós i blavós amb un alt contingut en fòssils, entre els quals destaquen els anomenats nummulits.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/ruta-de-la-pedra

 

 

 

4. Patrimoni i entorn de Gualba

Gualba (Vallès Oriental)

 

Aquest és un tomb resseguint els marges externs del poble de Gualba per anar coneixent al llarg del recorregut elements arquitectònics, que juntament amb els valors paisatgístics de la riera, formen part del patrimoni que identifica el poble.

 

Masies, fonts, basses o safareigs, el molí, el bonic pont, l’ermita i cases modernistes, fan de lligam entre el poble i l’entorn natural proper.

 

La primera part d’aquest recorregut, aprofita el passeig de la Riera on, acompanyats del paisatge canviant de la plataneda, anirem trobant diferents elements. Arribats al pont del Molí podrem decidir si ens acostem a l’ermita de Sant Cristòfol. Passat el molí del Pont i la font del Ferro, pujarem al poble per un dels seus carrers més antics, fins al passeig del Montseny, on veurem alguna casa singular.

 

Tornarem a sortir cap a l’entorn forestal proper, on trobarem finques de cases senyorials com la de Can Monteys. Arribarem a la masia abandonada de Can Roig, enfrontada a l’església parroquial de Sant Vicenç, i baixarem fins al centre del poble, on uns plàtans emmarquen el campanar de l’església i la seva discreta entrada. Caldrà anar al pati de la rectoria per gaudir de la imatge més romànica de la seva estructura.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-gualba/itinerari-de-patrimoni-i-entorn

 

 

5. Passeig de l’aigua vora el Ter

Sant Joan de les Abadesses (Ripollès)

 

Sortirem del palau de l’Abadia, a tocar del monestir i el nucli vell de Sant Joan de les Abadesses, tot resseguint el darrer tram de la riera d’Arçamala abans de sumar-se al Ter. Això ens permetrà anar descobrint tot un seguit d’elements patrimonials relacionats amb l’aigua: el molí Petit, el pont de la Plana, el safareig de la Roca…, tot seguint la llera de la riera sota l’ombra dels arbres de ribera i roures pènols que ens acompanyaran. Sortirem al paisatge d’hortes establert a les terrasses fluvials de les ribes del Ter, un bon mirador dels diferents ambients de ribera.

 

Tot seguit, anirem a trobar el torrent del Roser. La filera de verns, salzes i algun pollancre flanquejant la llera de còdols són, en aquest punt on les planes fluvials s’han transformat en hortes, les restes de l’extens bosc de ribera que havia cobert antany la plana del riu.

 

Ens enfilarem també pel torrent de les Dous per un tall de roques sedimentàries marines de fa 60 milions d’anys, fins a la centenària font de la Puda i el seu entorn, urbanitzat de temps, on els vilatans i els forasters arribaven per prendre i beneficiar-se de les de virtuts d’aquestes aigües sulfuroses.

 

Pujarem per sota la torre de la Puda gaudint de les vistes del poble i el riu fins a creuar la riera d’Oganes. Ara aprofitem per creuar el Ter pel pont Vell, el veritable camí de la vall. I d’aquí, pel costat de l’església de Sant Pol i el barri del Raval fins al monestir.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-sant-joan-de-les-abadesses/passeig-de-laigua

 

L’equip de Natura Local us desitja molt bona ruta!