6 rutes d’estiu de Natura Local pel Pirineu i Prepirineu

Ara que l’estiu ja truca a la porta, us hem seleccionat 6 rutes per la mitjana i alta muntanya de les que trobareu a la plataforma Natura Local idònies per fer amb l’arribada definitiva del bon temps i la certa estabilitat atmosfèrica. Ja ho diuen: a l’estiu, tota cuca viu! I nosaltres, que hi anem! Com a molt haurem de buscar aixopluc per algun xàfec de mitja tarda, res greu. Som-hi i viu l’estiu!

1. Volta al Gra de Fagol

 

Setcases (Ripollès)

 

Aquesta excursió, exigent per qui no estigui acostumat a l’alta muntanya, és una síntesi dels paisatges del Pirineu, els paisatges alpins i les  seves valls d’origen glacial, valls que són capçaleres en aquest cas d’importants rius com el Ter.

 

Des del pla de Molina, pujarem per l’antic camí ramader, entre boscos de pi negre, fins al refugi d’Ullldeter i el coll de la Marrana per flanquejar la base del Gra de Fajol. Un cop aquí, pels primers vessants de la conca del Freser, podrem gaudir dels prats alpins, la fauna i la flora que de ben segur, si no teniu pressa, anireu descobrint. Isards, muflons, marmotes o ocells com les àligues daurades, les gralles, cercavores, còlits i merles roqueres, tots ells adaptats a aquests ambients de prats i roquissars de l’alta muntanya.

 

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-setcases/volta-al-gra-de-fajol

 

 

 

El Gra de Fajol a través dels pins

 

 

Cap al pic de l’Infern des del coll de la Marrana

 

 

 

 

2. De Ribes al pla de l’Erola

 

Ribes de Freser (Ripollès)

 

Aquesta ruta entra dins l’àmbit meridional del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, on trobarem el refugi del pla d’Erola, a una mica més de 1.500 m d’altitud.

 

És una proposta lineal i sempre ascendent a l’anada, però que ens ofereix la bellesa d’un paisatge de rural de muntanya entre feixes de prats de dall amb vistes als pobles de  la vall del Freser. A mesura que anem ascendint copsarem el canvi de la vegetació: caducifòlia primer, per boscos de coníferes després.

 

De tornada, hi ha la possibilitat de fer una petita variant pel barri de Ribes Altes i així acabar d’arribar a Ribes de Freser per un camí diferent al del començament.

 

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-ribes-de-freser/de-ribes-al-pla-derola

 

 

 

 

La Vall de Ribes des del camí al pla de l’Erola

 

 

 

 

3. El Bullidor de la Llet i els Empedrats

 

Bagà (Berguedà)

 

La ruta comença a tocar de cal Cerdanyola, un cop passat Bagà. De seguida agafarem un caminet a l’ombra que ens acompanyarà torrent de la Font del Faig amunt i anirem a veure el salt del Bullidor de la Llet, pletòric després d’un període de pluges.

 

El camí segueix pels Empedrats i el torrent s’encaixona entre parets verticals. Continuem seguint el curs del torrent guanyant alçada i se’ns obre l’amplitud de la vall.

 

Al refugi de Sant Jordi podrem fer un mos i agafar aigua uns metres més endavant, a la font del Faig, abans de continuar en direcció a la serra de la Boixassa i al coll de la Pelosa, tram amb unes impressionants, especialment les que tindrem de la cara nord del Pedraforca.

 

A partir del coll de la Pelosa anirem baixant entre boscos de roure martinenc i pi roig fins a l’espectacular racó de l’Adou de Bastareny i el salt del mateix nom.

 

Ara ja només ens quedarà seguir en paral·lel el curs del Bastareny per una pista enlairada fins al molí del Puig i cal Cerdanyola, punt d’inici d’aquesta interessant i estiuenca ruta.

 

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-baga/el-bullidor-de-la-llet-i-els-empedrats

 

 

 

Pujant pels Empedrats

 

 

 

Vistes al Pedraforca des del coll de la Pelosa

 

 

4. Malanyeu i el Griell de Cal Pigot

 

La Nou de Berguedà (Berguedà)

 

Atractiva però exigent ruta als voltants de Malanyeu que acompanyada d’un component d’aventura posarà a prova la nostra resistència física.

 

La remuntada del rec del Griell i el pas del Griell de Cal Pigot ens farà activar l’adrenalina en un entorn espectacular que combina aigua, roca i verticalitat.

 

Pujarem per boscos de pi roig i fageda en un ambient solitari i salvatge, i travessarem prats a les parts més altes on pasturen cérvols, isards i cabirols.

 

Un descens laboriós per una carena amb força pendent a banda i banda ens acompanyarà fins als boscos de roure i alzina ja de tornada a Malanyeu.

 

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-la-nou-de-bergueda/malanyeu-i-el-griell-de-cal-pigot

 

 

 

La Foradada de Malanyeu

 

 

 

5. Pel camí de Rus fins als estanys

 

La Vall Fosca (Pallars Jussà)

 

Sortint del poblet de Capdella, remuntarem el riu de Riqüerna per un camí de ferradura, de trams empedrats i acompanyat de murets de pedra seca, a l’ombra d’avellaners i roures primer, per descobrir-nos, segons guanyem alçada, l’empremta de les pastures properes al poble. Més amunt, el bosc caducifoli desapareix i els prats i pastures s’escampen per tot el solell de Riqüerna.

 

Anirem pujant fins assolir l’encisador salt del Riqüerna. Les orquídies i altres boniques flors de muntanya surten per tot. Arribats al pletiu de Rus, al peu de les pales pedregoses del pic de Salado, enfilarem barranc de les Maineres amunt per anar a descobrir els estanys que formen la capçalera glacial de la vall de Riqüerna: l’estany Tapat i l’estany de Salado, sota el pic de Salado.

 

Més endavant, arribats al coll de Travessan, podrem gaudir de les vistes. Potser veurem algun isard o el bonic trencalòs sobrevolant els nostres caps.

 

Ara anirem enllaçant els petits estanyols Redó i de Travessan fins al de Francí, indrets on a l’estiu les pastures són aprofitades per les vaques. Finalment, pel camí del barranc de Francí, retornarem fins al capdavall de la vall.

 

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-lleida/rutes-senderisme-la-vall-fosca/pel-cami-de-rus-fins-als-estanys

 

 

 

Els estanyols des del coll de Travessan

 

 

Salt del Riqüerna

 

 

 

6. Excursió d’alçada per Espluga de Serra

 

Tremp (Pallars Jussà)

 

Només sortir d’Espluga de Serra, al capdamunt de la Terreta, ens enfilem decidits amb boniques vistes frontals dels cingles de la serra de Lleràs, per on pujarem.

 

Dalt la carena ens sorprendran les àmplies vistes a la banda pallaresa i la forta erosió dels seus relleus conglomerats. Al coll de Serradell gaudirem de les primeres vistes completes sobre la vall de la Terreta i la serra de Sant Gervàs.

 

Anirem carenejant  fins al cim de Lleràs, de 1.692 m. Tindrem la volta sencera per explorar i reconèixer. Dels Pirineus fins al Montsec i del Turbón fins a Boumort. Els voltors volen per davant nostre i als prats, a primeres hores, és fàcil sorprendre algun cabirol pasturant.

 

La baixada la farem passant per la roca de Lleudà i pel coll de Caramell. D’aquí baixarem, ara pel dret, seguint un corriol fins a Castellet.

 

Un cop a baix, sota els cingles, per un bonic camí entre murs de pedra seca i per la pista de Castellet, retornarem a Espluga de Serra.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-lleida/rutes-senderisme-tremp/excursio-dalcada-espluga-de-serra

 

 

 

Serra de Sant Gervàs des del pic de Lleràs

 

 

Els cingles de la serra de Castellet