Descobreix les Gavarres amb les rutes de l’app de Natura Local

Les Gavarres, un extens massís a cavall de la plana de la Selva, el Gironès i l’Empordà, ens ofereix multitud d’indrets desconeguts on podrem impregnar-nos de l’exuberant natura i gaudir d’una calma excepcional, molt a prop de Girona i de la voràgine turística de la Costa Brava.

Des de fa més de tres anys, el Consorci de les Gavarres i Natura Local, col·laborem colze a colze per oferir-vos una descoberta complerta de tot els racons del massís i els seus municipis d’influència. Hores d’ara podem escollir entre gairebé 60 itineraris diferents. Us n’hem seleccionat 5 de mostra que s’endinsen en els seu interior. Però no deixeu de fer un cop d’ull a totes les possibilitats! Explora tots els itineraris de les Gavarres aquí: https://naturalocal.net/ca/destins/girona/baix-emporda/gavarres

Som-hi?

 

 

1. Les gorges de Salenys i el pou de les Goges

Llagostera (Gironès)

 

Més enllà del veïnat de Penedes, molt a prop de Llagostera, un sender ens porta fins a la font Picant de Penedes. Just allà ens trobem amb l’intrèpid curs de la capçalera de la riera de Salenys, potser una de les més encaixades de totes les Gavarres.

 

Des de l’anomenat pou de les Goges o pas de les Mosca la riera mostra els seus racons més interessants, que captiven per la seva bellesa i l’atmosfera que envolta la part alta de la vall de Salenys. Flora, fauna i medi estan presents al llarg de tot el recorregut.

 

És un itinerari curt però difícil, apte per gent avesada a excursions una mica exigents. No és imprescindible fer el camí per la via ferrada, trobareu corriols alternatius, però ben escarpats.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/ruta-de-les-gorges-de-salenys

 

 

2. A la font de l’Alau pel torrent de l’Infern i la riera de Palagret

Celrà (Gironès)

 

Enfilant el torrent de l’Infern passarem per les restes de dos antics molins i gaudirem de la vegetació d’aquests fondals rics en llorers, avellaners i falgueres.

 

El camí, a trams un autèntic túnel verd, discorre resseguint la llera d’aquest torrent. A l’aigua podrem observar larves d’amfibis i barbs, els únics peixos que resisteixen les severes condicions d’estiatge d’aquests torrents mediterranis.

 

La refrescant caminada ens permet descobrir, també, el castell de Palagret, un dels que havien estat més importants a la zona fins al segle XV i que ha estat excavat i consolidat recentment, així com la font de l’Alau, lloc històric d’esbarjo per anar a fer la berenada dels celranencs a principis del segle passat, també recuperada de l’oblit en els darrers anys.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/la-font-de-lalau-pel-castell-de-palagret

 

 

3. Resseguint el Celrè

Quart (Gironès)

 

Aquest itinerari ens permet assaborir un tram del modest però molt interessant curs fluvial del Celrè, una discreta joia de les Gavarres.

 

El camí ens porta cap a les gorgues i la font de Sant Pere i el molí d’en Rigau, gairebé sempre sota un bonic i ben conservat bosc de ribera, on hi abunden els verns.

 

Un indret a on, després d’unes bones pluges, podrem ben embadalir-nos observant com el riu ha omplert a vessar els tolls i les gorges a on s’amaguen calabotins i la sempre vistosa salamandra.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/resseguint-el-celre

 

 

 

4. Santuari dels Àngels

Girona (Gironès)

 

Mirador espiritual al cor de les Gavarres

 

La pujada als Àngels és una excursió clàssica que moltes generacions de gironins en un moment o altre -amb l’escola, amb amics, amb la família- han fet.

 

Anirem pujant per la vall de Sant Daniel i la carena de Santa Magina, ben emboscats en les extenses pinedes i suredes de les Gavarres.

 

Arribarem al santuari de la Mare de Déu dels Àngels, un mirador privilegiat de les comarques gironines, talaia d’aquesta part de les Gavarres, sempre exuberant i boscosa, on en un dia clar podem gaudir de vistes privilegiades del mar fins al Pirineu, visitar l’església, on al 1958 van contraure matrimoni el pintor Salvador Dalí i l’excèntrica Gala, o dinar i allotjar-vos a l’hostatgeria del santuari.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/pujada-als-angels

 

 

5. De Sant Pol a Santa Llúcia

La Bisbal d’Empordà (Baix Empordà)

 

En aquest itinerari gaudirem d’un ric patrimoni arquitectònic: ermites, masos i fins i tot les restes d’un castell. Durant la tornada, resseguint la carena de la serra dels Perduts, tindrem l’oportunitat d’observar gran part del relleu del vessant nord del massís de les Gavarres.

 

Antigament Sant Pol era conegut com la vila del Perduts, segurament perquè els habitants d’aquest indret es trobaven lluny i apartats dels nuclis importants. Avui continua sent un indret apartat i tranquil, on es conserva l’església de Sant Pol, documentada ja el 1279, encara que en podrem copsar algunes de les transformacions en la seva portada barroca i el campanar de cadireta del segle XVIII.

 

Just abans d’anar tornant, també podrem veure l’ermita de Santa Llúcia de l’Arboç, del segle XVIII, un indret encara més tranquil i apartat on valdrà la pena seure una estona, respirar i gaudir del moment.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/de-sant-pol-santa-llucia

 

 

 

L’equip de Natura Local us desitja molt bona ruta!