5 indrets per gaudir de la floració dels arbres fruiters

Esclata la primavera a la Catalunya agrícola!

Anem-hi?

 

 

Ametllers, pruneres, presseguers, nectarines, albercocs i cirerers, floreixen de mitjans de febrer fins a mitjans d’abril. La floració varia en funció del lloc, la pluviometria o les temperatures de cada època. Els colors de les flors d’aquests fruiters de pinyol van del blanc al groc, rosat i el quasi fúcsia d’algunes varietats de presseguer. Alhora, pot ser diferent segons la varietat d’arbre dins una mateixa espècie: hi ha ametllers de flor blanca i d’altres de flor rosa.

En el paisatge, la floració dels fruiters es va esglaonant del febrer a l’abril en funció de l’arbre dominant en el cultiu de la zona. Els cultius extensius i monoespecífics són els que més impacte estètic aporten al paisatge. Un cop hagi passat la floració de l’espècie dominant, haurem d’anar a cercar altres indrets on hi domini una altra espècie, és a dir, allà on gaudim d’una espectacular floració de presseguers, no cal que hi tornem si volem descobrir la floració dels cirerers.

 

 

Una plana multicolor i quatre turonets des d’on contemplar-la

Baix Segrià

 

L’àrida plana del Baix Segrià, allà on el riu Segre s’escola lentament per anar a unir-se a l’imponent Ebre, els monòtons colors de l’hivern es vesteixen de gala un cop l’any. Roses clars, fúcsies, blancs… Un panorama que encisa. Uns bons llocs per veure-ho és des dels turonets que, de tant en tant, la plana ens ofereix per a la seva millor contemplació, com el de l’ermita de la Mare de Déu de Carrassumada, a prop de Torres de Segre. Només cal enfilar-s’hi!

 

Espècies en floració: préssec, nectarina, platerina i paraguaio.

Època: mes de març.

 

Més informació: http://fruiturisme.info/

 

Foto de Jordi Chueca www.jordichueca.com

 

Cirerers entre replecs

Torrelles de Llobregat i Sant Climent de Llobregat

 

Allà als replecs on el Baix Llobregat s’enfila cap als primers contraforts del muntanyam de les serres d’Ordal i el Garraf, trobarem belles raconades on s’hi cultiva el cirerer. Bancals i petits planells on amarar-se de la bella i esclatant floració dels cirerers quan la primavera truca a les portes. Aneu cap Torrelles i Sant Climent de Llobregat i ja ens ho explicareu!

 

Espècie en floració: cirerer.

Època: entre mig març i mig abril.

 

 

 

Cirerers a la plana airosa

 

Begues

 

Pugem una mica més, amunt, a la plana a mig aire, entre l’Ordal i el Garraf, on trobem el poble de Begues. Allà on la plana encara conserva la seva vitalitat agrícola, entre vinyes, hom hi ha plantat cirerers. Aneu i pregunteu per la plana de Can Sadurní. Si ja han florit, segur que els veureu!

 

Espècie en floració: cirerer.

Època: entre mig març i mig abril.

 

Més informació: https://apadrinacirerers.com/ecoturisme/

 

 

Els esquitxos dels ametllers

La Segarra i l’Urgell

 

A les extenses planes de la Segarra i l’Urgell, el secà és amo i senyor del paisatge. És un paisatge que, segons l’època de l’any, ofereix una gamma de vestits que pot sorprendre si en tenim una imatge monòtona i de colors apagats, cosa que no es correspon amb la realitat. Aneu-hi sinó quan tot just esclata la primavera i, en contrast amb els llampants verds dels cereals, hi veureu racons i bancals esquitxats de la vistosa flor dels ametllers.

 

Espècie en floració: ametller.

Època: mes de març.

 

 

 

Coloracions al costat del gran riu

La Ribera d’Ebre

 

L’Ebre, fent-se lloc enmig de la gran vall que el bressola, dóna prou d’aliment als endreçats cultius de fruiters a banda i banda del seu ample curs. El sol hi bat de ple, i els arbres, així que senten les primeres febrades de l’encara jovençana primavera, esclaten de cop enmig d’un encisador espectacle de color i flaires. Només cal seguir el curs de l’Ebre entre Móra d’Ebre i Miravet, per exemple, per viure-ho.

 

Espècies en floració: presseguers i cirerers.

Època: entre principis de març (els presseguers) i mitjan abril (els cirerers).

 

Més informació: http://www.turismeriberaebre.org/proposta/floracio-ribera-ebre/

 

Foto de Jordi Chueca www.jordichueca.com