Les rutes autoguiades com a mesura de diversificació i desmassificació del patrimoni natural i cultural visitable

“He conegut un Rupit tranquil i… des d’una altra perspectiva!”

 

Avui, si ens ho permeteu, parlarem una mica de nosaltres. Bé, de nosaltres ben bé, tampoc, sinó, concretament, dels nostres clients i usuaris.

 

Us volem comentar el cas d’un usuari de l’app Natura Local que ens ha arribat i que ens ha fet pensar, un cop més, en la descentralització i diversificació dels punts d’interès que segurament molts destins naturals i culturals necessiten per evitar presents o futures molèsties. A veure què us sembla.

 

Massificació en una riera. Extreta de: www.diarilaveu.com. Prem l’enllaç per llegir-ne el reportatge.

 

Rebem un correu d’una persona que ens diu que, l’última vegada que va estar a Rupit, ja fa uns anys, va tenir una petita mala experiència en comprovar com el sender que segueix la riera fins al conegut salt del Sallent, li havia semblat massa concorregut, patint crits, sorolls i aglomeracions en certs punts del camí.

 

Evidentment els límits de càrrega psicològica són molt subjectius -hi ha gent per tot, més o menys sensible al tema-, i desconeixem si aquesta circumstància és habitual a l’indret o puntualment quan, en èpoques de pluja, la riera baixa ben carregada i, per tant, el salt d’aigua ofereix la seva visió més espectacular.

 

La qüestió és que aquest usuari ens comenta que fa poc va tornar a Rupit amb uns amics i, evidentment, un dels motius era anar al salt del Sallent, que amb les pluges de finals d’hivern i principis de primavera és quan està més pletòric.

 

Però aquesta vegada, ens diu que, el dia abans, es va decidir a buscar informació de com anar-hi per altres camins i indrets –no en va, recordant la mala experiència de la primera vegada-, i, navegant per la xarxa, es va trobar amb la proposta que el municipi de Rupit i Pruit ofereix a l’app gratuïta des de Natura Local, que hi duu pel mirador dels Bassis i la bonica església de Sant Joan de Fàbregues, llocs que diu que desconeixia i que segurament no s’hagués atrevit a aventurar-s’hi si no hagués estat per la seguretat d’anar seguint un itinerari autoguiat a través del GPS del mòbil.

 

En aquest sentit, ens comenta que, tot i que li agrada descobrir i visitar indrets a la natura, no es considera un excursionista bregat, ja que té un sentit de l’orientació bastant pèssim, i que amb l’app ha descobert un món de possibilitats sense por a perdre’s i adequades al seu nivell d’exigència.

 

L’experiència d’arribar al salt del Sallent per “l’altra banda”, fora del camí habitual de la majoria de la gent que el visita des de Rupit, li va semblar encantadora, amb unes bones panoràmiques, sumant a l’atractiu principal altres elements naturals com culturals que potser no hagués conegut mai, i, sobretot, molt més tranquil·la. Ah, i els seus amics van quedar encantats, també.

 

Nosaltres, molt contents, evidentment, ja que, precisament, aquest és el nostre propòsit: ajudar a descobrir a través d’una bona experiència els valors naturals, culturals i paisatgístics del municipis i indrets catalans, molts d’ells amagats i poc coneguts, per, si pot ser, transmetre’n la bellesa i els valors.

 

 

Però, més enllà de rebre el retorn de com la nostra feina satisfà els que en viuen l’experiència, ens reconforta també veure com els nostres itineraris poden servir per descentralitzar, diversificar, visualitzar i agrupar els punts d’interès natural i cultural i, de retruc, fer viure millors i més riques experiències als intrèpids descobridors del territori. Ens sembla, que, molt o poc, hi podem aportar el nostre granet de sorra. I això que sí que ens fa feliços.

 

Tens alguna experiènciaidea al respecte? Si ens ho vols explicar, endavant!