Rutes i senderisme a la Bisbal d’Empordà

Al bell mig del Baix Empordà, trobem l’antiga població de la Bisbal d’Empordà, capital de la comarca, fruint d’una situació privilegiada entre la plana empordanesa i els contraforts de les boscoses Gavarres més profundes. Els itineraris que us oferim en aquesta població permeten endinsar-nos en part del seu patrimoni natural i cultural més destacat, com Castell d’Empordà, el riu Daró, Sant Pol i el camí de la Ganga. Us hi animeu?

 

 

1. Camí de la Ganga

 

En aquest recorregut podrem observar diversos elements patrimonials característics del massís de les Gavarres: ponts, masos amb molta història, un camí mil·lenari i vistes amb panoràmiques sorprenents.

 

El sector que va del coll de la Ganga cap a Fitor, com ens indiquen els topònims de la zona, ha estat històricament un espai conflictiu a causa del seu valor estratègic i se’n conten històries de bandolers, lladres i tot tipus de malfactors.

 

Al llarg de l’itinerari interpretarem les diverses tipologies de vegetació, des de les carenes fins als fondals.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/cami-de-la-ganga

 

2. De Sant Pol a Santa Llúcia

 

En aquest itinerari gaudirem d’un ric patrimoni arquitectònic: ermites, masos i, fins i tot, les restes d’un castell. Durant la tornada, resseguint la carena de la serra dels Perduts, tindrem l’oportunitat d’observar gran part del relleu del vessant nord del massís de les Gavarres.

 

Antigament Sant Pol era conegut com la vila del Perduts, segurament perquè els habitants d’aquest indret es trobaven lluny i apartats dels nuclis importants. Avui continua sent un indret apartat i tranquil, on es conserva l’església de Sant Pol, documentada ja el 1279, encara que en podrem copsar algunes de les transformacions en la seva portada barroca i el campanar de cadireta del segle XVIII.

 

Just abans d’anar tornant, també podrem veure l’ermita de Santa Llúcia de l’Arboç, del segle XVIII, un indret encara més tranquil i apartat on valdrà la pena seure una estona, respirar i gaudir del moment.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/de-sant-pol-santa-llucia

 

 

 

 

3. Cap a Castell d’Empordà

 

Aquest itinerari ens dóna a conèixer el bonic nucli de Castell d’Empordà i el seu important patrimoni arquitectònic: l’ermita del Remei i el conjunt de l’antiga fortificació del castell. Pel camí, des del punt culminant del turó de Marenys, gaudirem si el dia és clar, d’una espectacular panoràmica circular des d’on podrem localitzar els cims i pobles més emblemàtics que ens envolten.

 

La ruta discorre al principi per la vora del riu Daró, resseguint la plana agrícola del nord de la Bisbal d’Empordà.

 

Després de passar per la font del Remei ens enfilarem lleument fins al conjunt monumental del nucli de Castell d’Empordà per gaudir del seu important patrimoni arquitectònic.

 

Passejant per un paisatge mediterrani encantador d’oliveres i conreus d’ordi i blat, arribem vora el turó de Marenys, on podrem  gaudir de vistes a gran part del territori proper, així com també de la capital baix empordanesa amb les xemeneies de les antigues indústries ceràmiques que sobresurten entre els edificis històrics de la Bisbal.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/el-castell-demporda

 

 

 

 

4. Els pous de glaç i la Marqueta

 

Amb aquest itinerari gaudirem de patrimoni natural poc comú al massís, com és el cas de la roureda d’en Ronsard, un pi de mesures monumentals, i bosc de ribera, que ha pogut créixer gràcies al reg constant de la riera de la Marqueta. El punt àlgid serà quan arribem al puig de les Forques, on tindrem unes vistes privilegiades.

 

La mà de l’home en aquest indret també s’hi deixa veure, en forma de pous de glaç, masos, rescloses, fonts, un convent de frares franciscans, i, fins i tot, xemeneies per a l’elaboració de terrissa. Tots aquests vestigis, són un indicador de la forta activitat antròpica que hi va haver en aquesta zona, actualment poc habitada.

 

A l’inici de l’itinerari caminarem per la plana cerealística del sud del municipi, fins que ens endinsarem en plenes Gavarres, on hi trobarem una bonica roureda. Més endavant, resseguirem la riera de la Marqueta, un dels principals afluents del Daró. Després començarà un tram de pujada que ens permetrà arribar a un puig on gaudir d’una bona panoràmica. Finalment baixarem direcció al punt d’inici per zones dominades per brolles.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/els-pous-de-glac-i-la-marqueta

 

 

 

 

5. Resseguint el Daró

 

Aquest itinerari va resseguint el curs del riu Daró, un curs fluvial mediterrani, que neix al cor de les Gavarres i n’és el més important. El riu, tot i el seu cabal intermitent, allotja una gran riquesa d’espècies animals i vegetal.

 

El Daró és important per la seva biodiversitat i també  pel que representa per a la Bisbal, vila que ha viscut lligada  al riu des que s’hi van establir els primers assentaments romans fins a l’actualitat.  A part de poder observar patrimoni natural i patrimonial, gaudirem de vistes tant del municipi com dels petits pobles que l’envolten.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-girona/rutes-senderisme-gavarres/resseguint-el-daro

 

 

 

 

L’equip de Natura Local us desitja molt bona ruta!