Rutes i senderisme al Catllar, paisatge del Baix Gaià

El Baix Gaià, és una comarcada natural formada pels municipis situats a la zona d’influència del curs baix del riu Gaià, entre més amunt de l’embassament d’aquest riu i la seva desembocadura, a tocar del castell de Tamarit. En un dels extrems d’aquest territori, trobem el municipi del Catllar, a tocar de la ribera del riu que dóna nom a la contrada, on se’ns ofereix una proposta d’itineraris que trobareu a l’app de Natura Local per endinsar-nos pel paisatge i pel patrimoni riberenc i de secà mediterrani que dóna caràcter a la zona.

Ens hi acompanyes?

 

 

1. Alts de la Bassa Closa

 

Un paisatge agrícola, de secà, on els camps conreats s’alternen amb d’altres erms i, alhora, amb clapes més o menys extenses de boscos de pi blanc, que de mica en mica van guanyant terreny. Tot plegat lligat per una xarxa de camins, vells i moderns, testimonis de realitats ben diferents.

 

A les zones planes, de fàcil accés i sòl més profund, encara trobem els tradicionals camps de conreu de fruiters de secàOliveres, ametllers i garrofers, van deixant lloc al nouvingut avellaner. La vinya, va desaparèixer fa més de cent anys.

 

Ens enfilarem cap als alts de la Bassa Closa per un bosc de pi blanc que ha ocupat el lloc als antics conreus de vinya, garrofers i marges de pedra seca que encara anem trobant amagats entre els pins. També entre els pins, l’antiga vegetació de l’alzinar va traient el cap a les raconades més frescals.

 

Dalt, les vistes resten obertes cap al nord-est, on podem veure les serres properes serres de Montferri, Bonastre i, més enllà, el Montmell. Sens dubte, un bon moment de pura contemplació.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-tarragona/rutes-senderisme-el-catllar/alts-de-la-bassa-closa

 

 

 

 

2. Camí a Sant Simplici

 

Paisatge i història són el fil conductor d’aquesta ruta. Anirem del castell del Catllar fins a Sant Simplici, fenomenal mirador del Camp de Tarragona.

 

La ruta s’inicia al castell del Catllar, que va rebre els primers pobladors a l’edat del bronze. Segueix pel camí medieval a Tarragona fins arribar a Sant Simplici, un turó amb una bona torre de guaita.

 

Ens envoltarà un terreny càrstic, de poca alçada però curiós i de juganeres ondulacions. El conreu de secà, les pinedes i la brolla són la cobertura vegetal predominant. Esquitxant aquest paisatge podrem veure algunes de les masies fortificades que encara queden dempeus: el mas Cosidor, el mas d’en Sorder i el mas de la Creu.

 

Pedres i més pedres, ja siguin en forma de castell, de torre de guaita o de mur de pedra seca. Veurem un territori auster configurat per un mosaic territorial de masies, camps de conreu, pinedes, urbanitzacions i les noves infraestructures de mobilitat. En definitiva un paisatge que reflexa molt visiblement la història d’una cultura i d’una societat.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-tarragona/rutes-senderisme-el-catllar/cami-sant-simplici

 

 

 

 

3. Camí fondo de Mas Pascual

 

Aquest itinerari ens permetrà passar per vells camins carreters i de bast.

 

Sortirem del Catllar passant per davant de l’ermita de Sant Ramon. Aviat, però, agafem un tram de camí vell on encara podrem observar els antics marges de pedra seca que delimitaven el camí. D’aquí ve, diuen, el nom de camí fondo, ja que aquesta eren camins que anaven molt sovint flanquejats a banda i banda per murs de pedra seca que podien arribar a ser de l’altura d’un home a cavall.

 

Una de les característiques més interessants d’aquest primer tram de camí són les impressionants marques de les roderes dels carros marcades a la roca mare que conforma el paviment natural del camí. Alguns experts consideren que aquestes roderes varen ser excavades expressament per poder guiar els carros en els trams més dificultosos. Els temps i l’erosió han acabat oferint el resultat que podem observar actualment.

 

L’itinerari també permet passar per ben a prop d‘antics i antany importants masos. Històricament la població del Catllar ha estat rica en masos, forma habitual de colonitzar i repartir el territori a partir del segle XII.

 

Després, anem a buscar un altre tram de camí vell. Abans, però passarem a frec de la bassa temporal de la Plana, on, en època de pluges, esdevé un bon exemple d’aquest hàbitat poc freqüent en aquesta zona del litoral de Tarragona.

 

Més endavant, el camí, esdevingut un altre cop en sender, passa arran de les ruïnes del mas de Manyer, que havia estat un important mas del Catllar, molt recordat degut a la seva relativa proximitat al nucli del poble.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-tarragona/rutes-senderisme-el-catllar/cami-fondo-de-mas-pasqual

 

 

 

 

4. Itinerari del riu Gaià

 

L’itinerari del riu Gaià permet fer una passejada circular cobrint parcialment la part nord del terme municipal del Catllar, caracteritzat pel pas del riu Gaià i per l’embassament que hi ha aigües amunt del poble.

 

A la part més allunyada de l’inici es camina per frondoses pinedes de pi blanc guanyades als erms, camps abandonats sobretot a partir de la desfeta ambiental i socioeconòmica que va suposar l’afectació de la fil·loxera a finals del segle XIX. Encara avui es poden veure, entre la boscúria, alguns marges de pedra seca que indiquen el passat agrícola d’aquests indrets.

 

Aproximadament a la meitat del camí trobarem l’embassament del Gaià, un bon indret per poder clissar gran varietat d’ocells i de fauna característica dels llocs humits. També es pot provar sort a la zona humida del Catllar, a tocar del poble durant la tornada, indret on el riu Gaià forma un interessant ecosistema fluvial amb una resclosa que permet l’estancament de l’aigua i una vegetació de ribera en certa recuperació. En aquest indret, l’Associació Mediambiental La Sínia s’esforça per intentar consolidar-hi la fauna, en especial atenció a la introducció de la tortuga de rierol.

 

Es tracta d’una ruta que permet veure també alguns ben cuidats exemples dels conreus més tradicionals de la zona i en clara regressió o en cert estancament, com són el cultiu del garrofer i de l’avellaner.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-tarragona/rutes-senderisme-el-catllar/itinerari-la-conca-del-gaia

 

 

 

 

5. Els masos del Catllar

Els antics masos del Catllar, amb les seves masies, terres de conreu i boscos, són els protagonistes d’aquest itinerari. És el paisatge de l’agricultura tradicional de secà d’aquesta part del municipi.

 

La població disseminada tradicional dels masos, que va ser molt important al Catllar fins al segle XIX, va desaparèixer a meitat del segle XX degut al progressiu abandonament de l’agricultura enfront de la indústria, la construcció i els serveis. Aquest fenomen ha deixat pas a les urbanitzacions, una població disseminada encara més important.

 

Passarem a través de camins i carrerades que, entre murs, han guiat el bestiar del mas a la pastura, i que també han conduit les carretes de la masia a la població. Una xarxa de camins que, ben conservats, permeten gaudir de l’entorn i entendre el passat agrícola i ramader del municipi.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-tarragona/rutes-senderisme-el-catllar/masos-de-conreu

 

 

 

 

L’equip de Natura Local us desitja molt bona ruta!