La Festa de la Sega

Tots els anys es celebra al port pesquer de l’Ampolla la Festa de la Sega…

…festa on es recorda als segadors i segadores que feien possible que gràcies al seu esforç poguéssim gaudir d’un dels productes més representatius de les nostres terres l’arròs.

Es mostra als visitants el procés tradicional de transformació de l’arròs un cop segat, fins al moment de l’ensacat.

Aquest procés s’inicia un cop es tenen les garbes d’arròs ja preparades les quals es transportaven amb el tiràs (mena de trineu que s’utilitzava per a transportar les garbes d’arròs per l’arrossal), a continuació es desfan les garbes d’arròs i es mesclen amb palla i s’iniciarà el procés de trillar l’arròs(separar el gra d’arròs de la palla), en aquest cas es mostrarà dos tipus de trillar l’arròs: trillar a potes (amb les potes de l’animal) i trillar amb el trill (mena de rodillo circular amb claus que era arrastrat per l’animal).

Un cop trillat l’arròs es neteja el gra de la palla (despallar) amb forques, s’amuntega el gra i, mitjançant el ventat amb pales de fusta, es separa les restes de palla més petita i la pols del gra.

A continuació s’inicia el procés d’assecat (s’amuntegava l’arròs i posteriorment s’anaven fent rieres amb els peus per a estendre totalment l’arròs sobre l’era o sequés), un cop estes s’assecava al sol (de cara a la nit es tornava a amuntegar i es tapava per evitar la humitat de la rosada).

Un cop sec l’arròs, es netejava per últim cop el gra d’arròs, per a la qual cosa s’utilitzava la criba que a més servia per a classificar l’arròs.

Un cop fe t això l’arròs ja estava preparat per l’ensacat.

A partir de les 12’30 hi ha una DEGUSTACIÓ DE VARIATS TIPUS DE PLATS D’ARRÒS entre els assistents a la festa de la Sega.

Al llarg del matí un grup de música també amenitza la jornada la qual és el dia més representatiu de les jornades gastronòmiques de l’arròs que es duen a terme al llarg del mes de setembre.