La festa del cavall del Lluçanès (Perafita)

Com cada any en aquestes dates, Perafita celebra les Festes i Fires de la Candelera i la Festa del Cavall del Lluçanès, la celebració més important que té lloc en relació amb el món del cavall en aquesta comarca.


La Candelera de Perafita és una celebració que està molt arrelada al poble de Perafita i a tot el Lluçanès, on existeix una gran tradició vinculada al món dels cavalls. Per això, els actes més destacats de la festa són els que tenen a veure amb aquests animals, començant pel Passant.

Antigament, la festa es celebrava en dates pròximes a Sant Antoni, pels volts del 17 de gener, i consistia en una desfilada en què hi prenia part el bestiar que feien servir els pagesos per treballar els camps i els que feien servir cavalls per estirar els carros. També s’hi feia la Corrida curses disputades pels mateixos cavalls i rucs que servien per a les tasques diàries en tres categories: cavalls-eugues, mules-matxos, ases-burres. Amb la mecanització del sector agrícola, però, tot això va anar canviant i cada cop eren menys els qui comptaven amb animals per treballar. La festa, doncs, va haver d’evolucionar i adaptar-se als nous temps.

Font: www.festes.org

Llegir-ne més