La melodia de la natura

Autoria: Gemma Garcia.

Què recordes de l’última sortida a la natura? Potser la captura d’un moment immortalitzat en el telèfon? En l’actualitat vivim condicionats per la superioritat visual, com si fos el sentit més important. Anem al bosc a veure els colors de la tardor, els animals i les flors o les vistes des del penya-segat però, a vegades, no som conscients que podem anar més enllà.

 

 

Si parem atenció, la natura desperta emocions, no només per la seva composició paisatgística, sinó per la banda sonora que l’acompanya. Una melodia canviant al llarg del dia i l’època de l’any però que dóna profunditat i enriqueix la nostra visita. La natura ens convida a escoltar-la, oferint-nos una sorprenent composició musical difícil de representar, fins i tot, per les orquestres més experimentades.

 

Malauradament, en els últims anys la contaminació acústica està transformant el paisatge sonor, un terme definit per Murray Schafer, en els anys 70, com el conjunt de sons que formen el nostre entorn. L’investigador canadenc va iniciar el projecte World Soundscape Project on avalua com la pol·lució sonora està modificant el nostre ambient acústic.

 

D’ençà d’això hi hagut moltes iniciatives per enregistrar el paisatge sonor. Inclús en el 2012 una nau espacial de la NASA va gravar “el cant de la Terra”, on s’escoltava un fenomen electromagnètic. Per això, des de Natura Local us animem a que, durant la pròxima sortida, cerqueu les petjades sonores de l’entorn per traçar el vostre paisatge sonor.