Rutes per un tros del Lluçanès

“El Lluçanès: aquest país tan rost, tan quiet, tan clar…”

Anem-hi?

 

 

Tal i com titulava un llibre seu un lluçanenc de pro, “El Lluçanès: aquest país tan rost, tan quiet, tan clar…”, en Lluís Vila de Prats, des de Natura Local només podem dir que ens fascinen les mirandes altívoles, la quietud i la claror d’aquest altiplà del Lluçanès, entre la plana d’Osona i el solc del Llobregat pel cantó del Berguedà, d’una punta a l’altra. Avui, però, ens quedarem al llevant, entre els municipis de Sant Bartomeu del Grau, Olost, Sant Boi de Lluçanès i Alpens, fent una incursió entre els límits d’aquestes primers altures encaixonades i la franja osonenca d’Orís. Ens hi acompanyeu?

 

 

1. Riera de les Llobateres i el salt del Molí

Sant Bartomeu del Grau

 

Ruta completa i exigent que ens durà a conèixer els entorns naturals feréstecs de les rieres de Sant Bartomeu i les Llobateres. Corriols infinits en un entorn solitari i salvatge, ideal pels amants del senderisme treballat i laboriós.

Entre els atractius d’aquesta exigent ruta cal destacar la vegetació exuberant de la riera de les Llobateres; els talussos de marges blaves; el pantà de Vilatortell, a l’extrem sud de la ruta; l’entorn imponent de la balma del Molí; el salt del Molí de la Codina i també el molí del mateix nom.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-sant-bartomeu-del-grau/riera-de-les-llobateres-i-el-salt-del-moli-pr-223

 

 

 

2. Ruta de les Emboscades

Olost

 

Agradable passejada, ideal per fer en família, en un entorn a on podrem imaginar els assalts dels bandolers en altres èpoques. Caminarem entre boscos i camps de conreu i passarem a tocar d’antigues masies de port imponent com ara el mas Rovira, el molí de la Riera, la resclosa del molí de les Cases i l’ambient fresc i ombrívol al voltant del torrent de Sant Genís.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-olost/ruta-de-les-emboscades

 

 

 

 

3. Pujada als Munts

Sant Boi de Lluçanès

 

Itinerari circular que, sortint de Sant Boi de Lluçanès, ens duu a descobrir els vessants i el santuari dels Munts, cim culminant del Lluçanès, entre boscos de roures i pins roigs. Gaudirem de les vistes a mig Lluçanès, plana de Vic i Ripollès, especialment recomanables. Ens endinsarem fins a la petita vall de Montorro, on creixen clapes de boscos de ribera, tot passant pel bonic racó de l’ermita de Sant Roc, ja a les envistes del poble.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-sant-boi-de-llucanes/pujada-als-munts

 

 

 

4. D’Alpens a Puigcornador

Alpens

 

Ens enfilem al Puigcornador, on gaudirem de vistes al Pirineu i altres fites prepirinenques com el Pedraforca. Passem a prop del puig Empí i Soler, ambdós testimonis de la vida passada en aquestes terres, boscos i camins ramaders. S’alternen boscos, feixes artigades i masies, que acaben formant el paisatge que dona aquesta marcada identitat a Alpens i la seva gent.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-alpens/dalpens-puigcornador

 

 

 

 

5. A Sant Salvador de Bellver

Sant Boi de Lluçanès / Orís

 

Tot i que Sant Salvador de Bellver és dins del Lluçanès, al terme de Sant Boi, ens permetem la gosaria de fer-ne l’ascensió des d’Orís, a les portes de la plana osonenca, a la zona de transició, encara, entre l’airejat Lluçanès i la clotada de la plana de Vic.
En aquesta ruta us proposem travessar diversos ecosistemes característics de la muntanya mitjana mediterrània. Prats i camps utilitzats com a conreu ens donaran pas a diferents boscos i fresques rieres. La ruta es veurà complementada per la visita a Sant Salvador de Bellver, la riera de Talamanca i les balmes de Serinyà. Tot plegat, als límits del Lluçanès.

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-oris/sant-salvador-de-bellver-des-doris