M’agrada la tardor

“M’agrada la tardor perquè els arbres es despullen,
m’agrada la tardor, virundeta virondó,
groc, groc, groc; groc, groc, groc,
grogues i seques són les fulles,
groc, groc, groc; groc, groc, groc,
grogues, vermelles i marrons.”


Ho sentim, però ja estàvem una mica cansats de l’estiu. L’esclat de vida de la primavera ja fa dies que va passar i ara el paisatge d’un verd espatarrant, on tot sembla igual i de foto plana, es prepara per un gran canvi.

Hi ha qui diu que és una estació melancòlica, trista, d’ànims baixos i que ens refugiem dins de casa. No obstant, en discrepem absolutament i us convidem a percebre les noves llums, colors i olors dels nostres paisatges.

Boscos caducifolis a la Vall de Toran. Vall d’Aran


Fotògrafs, pintors, caminants i naturalistes, trobem en l’estació que arriba nous al·licients per sortir a respirar la natura. En aquest sentit, doncs, els nostres estímuls tardorencs preferits són:

Els colors dels boscos caducifolis de l’estatge montà, de les ribes dels rius i els barrancs humits del país de l’alzinar, cromatismes amagats que no ens podíem imaginar i ens posen la pell de gallina.

– Conèixer els diferents bolets, que es donen en tants ambients, més enllà de les pinedes i els rovellons. Variades formes, colors i subtils aromes ens ajuden a identificar tot un nou món d’organismes recicladors de matèria orgànica.

– És el moment de l’aparellament de molts grans mamífers. Tot comença al setembre amb l’espectacular brama del cérvol i segueix amb la daina, el mufló i la cabra salvatge a finals d’any.

L’atmosfera en general, la llum més baixa i suau que aixeca les textures i fa que el paisatge prengui relleu, o com els núvols, les albades i les postes dibuixen uns cels que fan esgarrifar.

És el moment per iniciar una nova afició. El motiu serà viure aquesta experiència i ser capaços de registrar-la. La fotografia, la pintura o simplement l’observació pausada, és a dir, la contemplació deixant que els sentits treballin per nosaltres, pot ser més que suficient.

Inspiracions fotogràfiques

 

Bé, comenceu a preparar els destins, la roba i el material que necessitareu.

Un consell: abans d’anar a un indret informeu-vos si la tardor ja s’hi deixa sentir, si els arbres tenen color, si els cérvols bramen o si ja s’hi fan carlets. Us ho diem perquè tots aquests esdeveniments estan fortament influenciats per la climatologia de l’any en curs i pot haver una variació de setmanes entre un any i el següent.

Bona tardor!