Descoberta

reclamblog
 
reclamblog2
 
Lluçà, Lluçanès, Osona

Rutes amb romànic

Quan anem a caminar i a conèixer país, fa certa il·lusió trobar-se cara a cara a una volta del camí una petita o gran perla del romànic, aquell art vetust, potser una mica mitificat a partir dels postulats de la Renaixença, tan característic, de línies senzilles i traç auster però que omple estèticament, potser precisament per la seva austera bellesa. O, almenys, així és com ens ha arribat el que ens ha arribat, ja que es veu que, segons les possibilitats econòmiques i recursos a disposició, la cosa es podia complicar tant com hom desitgés: la pedra vista es tapava tant com es podia, tant per dins com per fora, i les pintures murals de bells i variats colors omplien els temples fins als més recòndits racons.

Però bé, anem al gra. Us oferim una breu selecció de rutes molt complertes però que tenen la petita dosi de romànic que sempre les acaba de fer millors. Si hi anem amb els ulls ben oberts, n’aprendrem moltes coses!.

LLEGIR-NE MÉS

Rutes per veure el patrimoni de la pedra seca (II)

Fa gairebé 3 anys, des d’aquest mateix blog de Natura Local, vàrem publicar un recull de rutes les protagonistes de les quals eren els elements d’arquitectura popular aixecats amb la tècnica de la pedra seca.

Ha passat cert temps i mentre l’art de la pedra seca ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat, des de Natura Local no hem fet més que ampliar en escreix aquestes rutes per Catalunya dedicades totalment o parcial als murs, a les barraques, als marges, pous, aljubs i tot aquest reguitzell de mostres que ens ha deixat aquesta ancestral dèria constructiva.

Us n’hem fet un breu recull. Esperem que us interessi tant com aquell recordat i exitós primer article del 2016.

LLEGIR-NE MÉS

Natura, on ets?

Heu sentit a parlar alguna vegada del trastorn per dèficit de natura? Potser en patim alguns dels seus possibles símptomes i ni ho sabem. Com en podríem posar remei? Anem-ne a fer cinc cèntims!

LLEGIR-NE MÉS

5 rutes de tardor de Natura Local

Us esperona la tardor amb els seus colors? A nosaltres, sí. Creiem que, segurament, és un dels millors moments per sortir a caminar ben abrigats, si cal, i deixar-se dur per la inspiració que transmet la natura en aquesta època de l’any. Ens hi acompanyes? Us hem seleccionat 5 itineraris perfectes per fer ara! No us ho penseu!

LLEGIR-NE MÉS

5 fires i festes de tardor a municipis de Natura Local

S’acaba l’estiu i el bosc aviat farà una olor més intensa a terra mullada. Però, per altra banda, el cicle festiu i tradicional, a la tardor, continua impecable, sense aturador. Des de Natura Local sempre ens ha semblat interessant incloure les festes i fires tradicionals com una manera més, i molt positiva, de conèixer i gaudir dels indrets a on anem a caminar, combinant la immersió en l’entorn i el patrimoni natural i el cultural i immaterial. Així doncs, us en donem algunes idees en el següent petit recull. Que en gaudiu!

LLEGIR-NE MÉS

Geografia, espais i rutes literàries de Natura Local

Quantes vegades una escriptora, un poeta, un narrador…, s’ha inspirat en un paisatge i un paisanatge real per a teló de fons dels seus escrits? Quantes vegades han estat descrites des de múltiples punts de vista algunes de les nostres contrades catalanes? Moltes, no acabaríem mai! Des dels més reputats escriptors a les més desconegudes pàgines mai escrites, el país és ple d’exemples de geografies literàries i espais escrits. Us en presentem una breu tria, amb els seus respectius itineraris perquè aneu a fer amb els llibres a les mans. Immersió a l’entorn assegurada!!

LLEGIR-NE MÉS

6 rutes d’estiu de Natura Local pel Pirineu i Prepirineu

Ara que l’estiu ja truca a la porta, us hem seleccionat 6 rutes per la mitjana i alta muntanya de les que trobareu a la plataforma Natura Local idònies per fer amb l’arribada definitiva del bon temps i la certa estabilitat atmosfèrica. Ja ho diuen: a l’estiu, tota cuca viu! I nosaltres, que hi anem! Com a molt haurem de buscar aixopluc per algun xàfec de mitja tarda, res greu. Som-hi i viu l’estiu!

LLEGIR-NE MÉS

5 indrets tranquils on poder veure ocells

En el nostre país creix l’interès per les aus. En cada vegada més ocasions trobem persones que, sense necessitat de ser molt enteses en el tema, es deixen endur per l’encís i l’embadaliment d’aquell moment de contemplació de l’avifauna amagats rere un arbust o des de dins d’un aguait fet exprés per a aquesta activitat.

Nosaltres, des de la nostra experiència de treball de camp, us suggerim 5 indrets on, mitjançant les rutes que trobareu a l’app de Natura Local, podreu copsar ocells amb certa facilitat. Només caldrà quietud, silenci, paciència i uns bons binocles. I, si en teniu, una bona guia de camp. Sempre ens ajudarà a poder identificar-los millor.

Som-hi?

 

LLEGIR-NE MÉS

Rutes de ribera de Natura Local

Els rius, en general, han millorat molt al llarg i ample de Catalunya. Un rius que solien ser les clavegueres o el quarto dels mals endreços de moltes contrades, ara se’ns presenten a poc a poc com a indrets d’aigua neta i on poder veure i observar molta vida al seu voltant.

Tafanejant els itineraris que us presentem al web i l’app de Natura Local, en trobareu alguns de molt interessants. I us n’hem seleccionat alguns.

Som-hi?

LLEGIR-NE MÉS

5 rutes per les faldes i contraforts del Montnegre i el Corredor

Us proposem una selecció d’itineraris a tocar del Montnegre i el Corredor, una carena de muntanyes encarades al mar, amb la plana del Maresme entremig, indret ideal per a les passejades hivernals. És en els mesos mes freds quan  la proximitat al litoral ens permet temperatures més benignes. I el microclima del vessant maresmenc n’és un bon company.

Ens hi acompanyes?

LLEGIR-NE MÉS

Descobreix les Gavarres amb les rutes de l’app de Natura Local

Les Gavarres, un extens massís a cavall de la plana de la Selva, el Gironès i l’Empordà, ens ofereix multitud d’indrets desconeguts on podrem impregnar-nos de l’exuberant natura i gaudir d’una calma excepcional, molt a prop de Girona i de la voràgine turística de la Costa Brava.

Des de fa més de tres anys, el Consorci de les Gavarres i Natura Local, col·laborem colze a colze per oferir-vos una descoberta complerta de tot els racons del massís i els seus municipis d’influència. Hores d’ara podem escollir entre gairebé 60 itineraris diferents. Us n’hem seleccionat 5 de mostra que s’endinsen en els seu interior. Però no deixeu de fer un cop d’ull a totes les possibilitats! Explora tots els itineraris de les Gavarres aquí: https://naturalocal.net/ca/destins/girona/baix-emporda/gavarres

Som-hi?

LLEGIR-NE MÉS

Un tast del Collsacabra: rutes per Tavertet i Rupit

El Collsacabra, aquell tros de país que tant ens captiva! Què dir del Collsacabra? Deixem que siguin les traces literàries d’en Joan Triadú, extretes del seu llibre El Collsacabra, que ens el facin més proper: “Les mateixes muntanyes velles que centren Collsacabra ensenyen les dents de la roca, que sembla vessar d’ella mateixa: així Cabrera domina a cavall dels cingles tota l’escampada del roquisser que es desplega empolsinat de terra, de boscos i conreus, de viles… Pel costat rodó i ondulant de Pruit la roca vista dels cims es dissimula més i els pasturatges són més rics, assentats en un gruix més tendre. (…) Els roures i els faigs, els conreus i les cases, es ressenten en un pla interior, essencial però indefinible d’aquesta condició pètria, humana tanmateix, que és el sòl del país. (…) Una roca enorme, encara, dóna nom a Rupit, que s’agrupa sota uns turons protectors, cenyit d’aigües verdes amb gorgues i coves, tot ell enclotat, gairebé subterrani i presoner de la pedra. (…).” I els cingles! No ens n’oblidem!

Però, què millor que comprovar la seva bellesa sobre el terreny? Som-hi!

LLEGIR-NE MÉS

Senderisme i rutes des d’Àger, als peus de l’imponent Montsec

Al nord de la comarca de la Noguera, ja gairebé tocant a la Franja d’Aragó, hi ha una vall orientada d’est a oest que és un petit oasi de ruralisme ben portat, amb bon temps i d’un patrimoni natural i cultural encara mig desconegut per moltíssims catalans. Amb dues serres que li fan de muralla, la de l’imponent Montsec, format per autèntiques moles pètries, i la més discreta serra de Montclús, a banda i banda, l’entorn és dels que costa d’oblidar.

Te n’oferim 3 itineraris perquè tastis el terrer fins ben endins de tots els sentits.

Guaita’ls!

LLEGIR-NE MÉS

Senderisme i rutes per la perifèria del massís del Garraf

No cal anar ni lluny ni caminar moltíssim per viure a flor de pell un paisatge que alguns qualifiquen d’oníric i contemplatiu, d’on s’escolen forces tel·lúriques que el fan sentir a un ben relaxat… El massís del Garraf, entre la plana del Penedès, les muntanyes d’Ordal i la costa, té, més enllà de les seves discretes altituds, la regnant austeritat vegetal i la seva pell predominantment rocosa, un territori perifèric més boscós i agrícola, ple de sorpreses patrimonials i racons naturals de gran bellesa.

Va, doncs, comprovem-ho?

LLEGIR-NE MÉS

Rutes i senderisme al Catllar, paisatge del Baix Gaià

El Baix Gaià, és una comarcada natural formada pels municipis situats a la zona d’influència del curs baix del riu Gaià, entre més amunt de l’embassament d’aquest riu i la seva desembocadura, a tocar del castell de Tamarit. En un dels extrems d’aquest territori, trobem el municipi del Catllar, a tocar de la ribera del riu que dóna nom a la contrada, on se’ns ofereix una proposta d’itineraris que trobareu a l’app de Natura Local per endinsar-nos pel paisatge i pel patrimoni riberenc i de secà mediterrani que dóna caràcter a la zona.

Ens hi acompanyes?

LLEGIR-NE MÉS

Rutes i senderisme a la Bisbal d’Empordà

Al bell mig del Baix Empordà, trobem l’antiga població de la Bisbal d’Empordà, capital de la comarca, fruint d’una situació privilegiada entre la plana empordanesa i els contraforts de les boscoses Gavarres més profundes. Els itineraris que us oferim en aquesta població permeten endinsar-nos en part del seu patrimoni natural i cultural més destacat, com Castell d’Empordà, el riu Daró, Sant Pol i el camí de la Ganga. Us hi animeu?

LLEGIR-NE MÉS

Senderisme i rutes per l’entorn de la ciutat de Girona

Girona és una de les indiscutibles icones turístiques de Catalunya. Molts dels qui la visiten en tornen ben enamorats. I és que no n’hi ha per menys. No obstant, des de l’app de Natura Local, et suggerim, amb aquesta selecció que us hem preparat, una altra manera d’acabar de gaudir de la ciutat: conèixer el seu preuat entorn natural més proper.

T’hi animes? Som-hi!

LLEGIR-NE MÉS

Rutes per Setcases, paradís del senderisme!

Setcases, ubicat a una xamosa i verdíssima vall pirinenca, està envoltat d’una exuberant i amable natura que ens convida -ens xucla, més aviat- a descobrir els seus racons, els seus prats, les seves panoràmiques i el seus gorgs, a les portes de l’espai natural protegit de les Capçaleres del Ter i del Freser. Véns?

LLEGIR-NE MÉS

Rutes intrèpides de Natura Local

Us hem seleccionat alguns dels itineraris més intrèpids que podeu trobar a la plataforma i a l’app de Natura Local. Tots ells tenen la característica d’estar considerats d’un nivell alt de dificultat, sigui pel desnivell que caldrà superar a voltes, sigui per l’abruptesa del terreny, passos exposats o altres circumstàncies especials o de caire personal, com pot ser senzillament la manca de costum a fer rutes llargues i un xic exigents. Ara, totes elles ofereixen uns paisatges i uns racons espectaculars. Mira-te’ls bé abans d’aventurar-t’hi: són només aptes per a gent amb certa habitud a la muntanya!

Som-hi!

LLEGIR-NE MÉS

5 rutes de rodalies: sortint i a tocar dels vells nuclis

Us hem seleccionat 5 passejades de les que se surt del mateix poble. I no només se surt del mateix poble, sinó que ens hi passejarem. Aquestes propostes que us hem seleccionat, en són perfectes.

Ens agrada anar a caminar, sí. Lluny de grans proeses, a tot estirar potser aspirem amb prou vehemència a gaudir de la tonificació física i de l’evasió mental que ens aporta el perdre’ns de tant en tant per camins i corriols, tot aprenent del nostre entorn i paisatge natural. Però també ens agrada el paisatge urbà, sobretot quan aquest ens aporta lectures de la història i del bagatge patrimonial que tota comunitat ha anat acumulant a través del temps.

Véns?

LLEGIR-NE MÉS

Cims i talaies de les rutes de Natura Local (II)

Després d’una primera entrega, us oferim en aquesta ocasió una segona selecció d’itineraris que trobareu a l’app Natura Local fins dalt de cims i talaies que ens faran fruir de grans panoràmiques del seu entorn proper i més enllà.

Pujar cansa, evidentment. Requereix un esforç, esclar. Però, a més d’exercitar el cos i mantenir-nos en forma, cadascú al seu propi ritme -no cal forçar la màquina-, també hi guanyem la desconnexió i el benestar mental que ens produeixen les grans visions del paisatge. Tot forma part de la mateixa proposta: conèixer millor el patrimoni natural i cultural del nostre país acompanyant-ho amb el guany físic i l’evasió mental i espiritual que ens proporciona el tresc pel medi natural.

Som-hi?

LLEGIR-NE MÉS

5 propostes de Natura Local per visitar castells

Els castells, aquests testimonis arquitectònics del passat del nostre territori, ens esperen sovint com vells sentinelles al capdamunt de serres, turons, talaies o, ja més endavant, convertits alguns d’ells en palaus residencials,  vigilant les velles masoveries que ens recorden el passat feudal de la nostra història.

Us seleccionem en aquesta entrada al blog de Natura Local alguns itineraris que, sigui com a fita, sigui com a lloc de pas, entre els elements d’interès patrimonial hi trobem castells que, més enllà del seu estat de conservació, alguns millor, altres més deficitari, són tots ells fites del paisatge amb un marcat protagonisme en la història del seu entorn.

Som-hi!

LLEGIR-NE MÉS

Rutes per veure el patrimoni de la pedra seca (I)

Una de les constants al llarg i ample del nostre mediterrani país és la pedra seca, tant sigui en forma de senzill mur, marge o aixart, com si es tracta d’una barraca o qualsevol altra construcció amb més entitat.

Fent treball de camp, tot preparant els itineraris, de pedra seca en veiem molta, la majoria de les vegades ben engolida pel bosc en llocs on abans eren sovint migrades feixes de vinyes, oliveres o ametllers ben esglaonats ocupant els vessants dels turons i de les valls. Però sempre fa goig comprovar com hi ha indrets concrets on, pel que sigui, aquesta realitat és més visible i palpable. Us n’hem seleccionat uns exemples d’entre tots els itineraris que trobareu a la plataforma Natura Local on hi podreu veure pedra seca bastant ben conservada en la majoria dels casos. Comproveu-ho vosaltres mateixos. Esperem que en pugueu gaudir!

LLEGIR-NE MÉS

Rutes per Collserola amb Natura Local!

Us presentem 5 itineraris per conèixer alguns racons de la serra de Collserola, un dels principals pulmons de l’àrea metropolitana barcelonina, tant de la banda vallesana, amb Sant Cugat com a municipi representatiu, com de la del Baix Llobregat, amb Esplugues de Llobregat i Sant Just Desvern. Sovint arrosseguem el tòpic que a Collserola poca cosa hi podem trobar que no sigui molta gent i ciutats que l’assetgen per tot arreu… I si us diem que ens hi hem pres un bany solitari en algun petit gorg perdut ja avançada la primavera… O que s’hi estan portant a terme projectes agrícoles molt interessants… Com en tot, Collserola cal conèixer-la!

Som-hi?

LLEGIR-NE MÉS

5 rutes de les més ben valorades pels usuaris de Natura Local (II)

Seguint la línia de la primera entrega al blog de Natura Local, us facilitem una segona selecció de 5 itineraris escollits de la llista dels més ben valorats pels mateixos usuaris i seguidors de la plataforma. En aquesta ocasió, però, tot i que hem continuat seguint el criteri d’escollir-los entre els més ben valorats, ho hem fet intentant trencar una mica el tòpic del “bon itinerari perfecte” donant-vos a conèixer indrets del nostre país potser no molt coneguts però aptes per a despertar altres sensibilitats vers el paisatge. Ja ens ho direu!

LLEGIR-NE MÉS

5 rutes de les més ben valorades pels usuaris de Natura Local (I)

A vegades costa decidir quin itinerari anirem a fer la propera vegada amb l’app de Natura Local. Doncs bé, us hem seleccionat una primera entrega de 5 itineraris escollits de la llista dels més ben valorats pels mateixos usuaris i seguidors de la plataforma. Tot i que assumim que els gustos són molt diversos, els itineraris que us comentem en aquesta selecció, tots ells han rebut la màxima puntuació per les mateixes persones que l’han anat a fer. Potser és una bona garantia… Som-hi?

LLEGIR-NE MÉS

4 rutes familiars de Natura Local per fer amb infants

Després d’una primera entrega, al setembre de 2015, us hem seleccionat 5 itineraris, més especialment pensats i dissenyats per a fer amb infants, fàcils, planers o amb molt poc desnivell, per fer en un matí o una tarda d’estiu, i ideals per iniciar a la mainada a l’aventura de recórrer el medi natural tot fixant-nos i aprenent d’alguns dels punts patrimonials que anem trobant. Una bona ruta familiar. Som-hi?

LLEGIR-NE MÉS

Selecció de formatgeries artesanes a municipis de Natura Local

La imatge de la capçalera ha estat cedida per Formatgeria La Xiquella i és realitzada per Anna Martí Estudi. Moltes gràcies!

Us oferim en aquesta ocasió una selecció de formatgeries artesanes que podreu trobar a municipis adherits a la plataforma Natura Local i que permeten descobrir gran varietat de maneres de fer i formatges artesans de tota mena i per a tots els gustos. El món dels formatges us hi espera!

LLEGIR-NE MÉS

5 rutes per les Gavarres fluvials

Us oferim en aquesta ocasió una selecció d’itineraris que podreu trobar a la plataforma Natura Local i que permeten descobrir racons d’alguns dels rius, rieres i torrents de les Gavarres. Interessant vegetació de ribera; tolls, gorgues i basses; insectes, amfibis i ocells; molins i rescloses…, tot un món t’hi espera!

LLEGIR-NE MÉS

5 indrets i rutes per viure la primavera

Us oferim en aquesta ocasió una selecció d’itineraris que podreu trobar a la plataforma Natura Local i que permeten el poder viure algun o varis aspectes primaverals, ara que tot just l’arrenquem. Una flor que neix, un ocell que arriba a passar l’estiu, uns tolls d’aigua que reviscolen…

LLEGIR-NE MÉS

Aprendre del medi natural i cultural mentre caminem com a proposta de valor

Anar a caminar mentre anem aprenent a la vegada de l’entorn per on ens movem, és cada vegada més fàcil. A les tradicionals guies i llibres divulgatius en paper, alguns d’una qualitat més que acceptable, cal sumar-hi altres tècniques i eines de transmissió que ens ho posen més fàcil, tot permetent de retruc una mínima interpretació del patrimoni més àgil i accessible per a tothom.

LLEGIR-NE MÉS