Rutes per veure el patrimoni de la pedra seca (II)

Fa gairebé 3 anys, des d’aquest mateix blog de Natura Local, vàrem publicar un recull de rutes les protagonistes de les quals eren els elements d’arquitectura popular aixecats amb la tècnica de la pedra seca.

Ha passat cert temps i mentre l’art de la pedra seca ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat, des de Natura Local no hem fet més que ampliar en escreix aquestes rutes per Catalunya dedicades totalment o parcial als murs, a les barraques, als marges, pous, aljubs i tot aquest reguitzell de mostres que ens ha deixat aquesta ancestral dèria constructiva.

Us n’hem fet un breu recull. Esperem que us interessi tant com aquell recordat i exitós primer article del 2016.

 

 

Interior de la volta d’una barraca de pedra seca

 

 

1. Barraques de pedra seca de Castellolí

 

Castellolí ens ofereix un parell de rutes dedicades a les barraques de pedra seca que trobem escampades pel seu terme, acuradament restaurades per la pacient i meritòria tasca dels voluntaris del poble.

 

Són, ambdues, rutes circulars de caire familiar que ens porten a voltar pels boscos perfumats de romaní i solcats per torrents, tot flanquejant les antigues feixes a on s’hi cultivada la vinya abans de la plaga de la fil·loxera. Uns dels testimonis evidents del passat agrícola d’aquests vessants, són els murs i barraques de vinya fets amb la tècnica de la pedra seca que encara perduren enmig del bosc.

 

Enllaç: http://www.naturalocal.net/municipi/itineraris/castelloli/139#ruta

 

 

Barraca a Castellolí

Barraca de pedra seca a Castellolí

 

 

2. Antics vestigis a Matadepera

 

Els turons de Matadepera, com el del Mont-rodon, eren, abans de l’arribada de la fil·loxera, un enfilall de marges amunt on hi creixia la vinya. Actualment, el bosc de pins i alzines ho cobreix pràcticament tot. Però encara hi podem veure els marges, els aixoplucs, alguna barraca i el passat de l’aprofitament de la pedra calcària de la zona a través dels testimonis físics dels antics forns de calç que anirem veient durant el recorregut. Aquesta ruta familiar, ideal per fer una petita matinal, us hi duu.

 

Enllaç: http://www.naturalocal.net/itinerari/forns-i-barraques-sota-el-mont-rodon/808#matadepera#ruta

 

 

Aixopluc de marge a Matadepera

Aixopluc de marge a Matadepera

 

 

3. Cabanes de Sant Quintí de Mediona

 

Sant Quintí de Mediona, allà on el Penedès ja s’aixeca amb els relleus de les serres prelitorals, és conegut per la seves ufanoses deus d’aigua. Però més enllà de l’aigua i la riera, el terreny és ben bé de secà: vinya, oliveres i ametllers. Així no és estrany que conservi tot un reguitzell d’elements de pedra seca construïts arran de vinyes i trossos, principalment les conegudes cabanes de vinya.

 

Amb aquesta ruta planera i familiar, en fareu col·lecció! Però no val a badar, que a vegades costen de veure!

 

Enllaç: http://www.naturalocal.net/itinerari/cabanes-de-pedra-seca/636#sant-quintí-de-mediona#ruta

 

 

Barraca aïllada a Sant Quintí de Mediona

Barraca aïllada a Sant Quintí de Mediona

 

 

4. La pedra seca a Pradell de la Teixeta

 

Diuen que el paisatge del Priorat és un dels més ben conservats paisatges culturals de Catalunya. No sense raó, els seus habitants malden perquè sigui reconegut i protegit internacionalment. I la zona s’ho val, d’una punta a l’altra de la comarca.

 

Amb aquesta ruta que us oferim al terme del petit poble de Pradell de la Teixeta, en gaudirem plenament, no només de les vinyes més planeres, sinó també d’aquelles antigues feixes que s’enfilaven vessants amunt, barraques, forns, cisternes i… Vaja, aneu-ho a comprovar pel vostre propi peu!

 

Enllaç: http://www.naturalocal.net/itinerari/ruta-de-la-pedra-seca/892#pradell-de-la-teixeta#ruta

 

 

Marges de camí a Pradell de la Teixeta

Marges de camí a Pradell de la Teixeta

 

 

5. Descobrint la pedra seca a prop de la riera de Carme

 

Sortim de Vilanova d’Espoia, un petit poble del municipi de la Torre de Claramunt, a l’Anoia, per veure i gaudir de les construccions de pedra seca en un entorn de boscos i planes agrícoles, així com de les petites serres que baixen fins a llepar l’interessant recorregut de la riera de Carme. Sense grans desnivells, al nostre ritme, tot caminant anirem descobrint i prenent consciència de la riquesa del patrimoni i del valor del paisatge i els seus elements.

 

Enllaç: http://www.naturalocal.net/itinerari/ruta-de-la-pedra-seca-copia-778/778#riera-de-carme#ruta

 

 

Restes de marges i barraques a Vilanova d'Espoia

Restes de marges i barraques a Vilanova d’Espoia