Senderisme i rutes des d’Àger, als peus de l’imponent Montsec

Al nord de la comarca de la Noguera, ja gairebé tocant a la Franja d’Aragó, hi ha una vall orientada d’est a oest que és un petit oasi de ruralisme ben portat, amb bon temps i d’un patrimoni natural i cultural encara mig desconegut per moltíssims catalans. Amb dues serres que li fan de muralla, la de l’imponent Montsec, format per autèntiques moles pètries, i la més discreta serra de Montclús, a banda i banda, l’entorn és dels que costa d’oblidar.

Te n’oferim 3 itineraris perquè tastis el terrer fins ben endins de tots els sentits.

Guaita’ls!

 

 

1. Els camins d’abans fins a la Règula

 

Us proposem un itinerari fàcil per reviure els camins que anaven de poble a poble: anar des d’Àger fins al petit poble de la Règola i tornar, entre camps i llindars de bosc, sempre vorejant el riu Fred de Pui. Gaudirem de noves perspectives dels pobles de la vall tot passant per molins, horts i corrals avui en desús.

 

Els camins empedrats, entre murs de pedra, vorejats de corrals i horts, respiren encara aquells temps. Els trams centrals del recorregut alternen el llindar obac de la bonica roureda de la serra de Montclús i els camps de conreus de fruiters de secà i cereals, sempre amb la traça del riu Fred de Pui a prop, reforçada per les fileres de pollancres i freixes que creixen a la seva riba.

 

No deixarem de gaudir de les vistes de l’imponent Montsec fins a l’altra banda de la Noguera Pallaresa. També ens sorprendran les noves perspectives de pobles des d’altres punts no habituals. Ens encisarem entre un munt de plantes aromàtiques, sentint el cant dels ocells de ribera, identificant masos i runes d’antics molins fins a arribar a la singular alzina del mas de Clarà. Una fita que, un cop situada, podrem reconèixer fàcilment.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-lleida/rutes-senderisme-ager/ager-la-regola

 

 

 

2. Cap al congost de Mont-rebei

 

Què dir d’aquesta clàssica travessa? Però així com la majoria dels visitants hi entren pel nord, nosaltres ho farem pel sud, des de l’ermita de la Pertusa.

 

Sens dubte, un dels llocs més impressionants de Catalunya. Aquesta espectacular ruta ens acostarà fins al congost de Mont-rebei, amb vista a les parets de Catalunya i d’Aragó, dues impressionants muralles de roca esculpides per la força de l’aigua al llarg dels anys.

 

Coneixerem les peculiaritats de la seva vegetació, quins animals hi viuen i com es van formar aquestes impressionants parets mentre admirem aquest preciós paisatge.

 

Des de davant de l’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, sortim per un sender cal al pas de la Pardina. Si teniu sort, potser observareu algun exemplar de trencalòs. En aquest primer tram, si gireu la vista, tindreu una bona panoràmica de l’ermita amb el pantà de Canelles als seus peus.

 

Des del pas de la Pardina anirem perdent alçada fins al barranc i la masia en runes del mateix nom. Més endavant, un cop superat el pas d’en Guiler, baixarem suaument fins al refugi de Mas de Carlets i ens atansem a la part més estreta del congost per l’impressionant camí excavat a la roca. Trobarem diferents miradors i llocs per seure des d’on admirar aquest entorn únic i majestuós.

 

La tornada la farem pel mateix camí, gaudint ara d’una nova perspectiva de l’entorn.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-lleida/rutes-senderisme-ager/congost-de-mont-rebei

 

 

3. Fins a l’ermita de la Pedra i Colobor

Aquest és un itinerari que ens parla de racons amagats entre els cingles del Montsec i de populars devocions marianes. Es tracta d’un bonic recorregut de llarga durada per la primera graonada del Montsec. Gaudirem d’una magnífica panoràmica de la vall i d’un espectacular paisatge de bosc mediterrani d’alzines i pinars passant per l’ermita de Pedra, dels segles XI i XVI, i el santuari de Colobor,del segle XVI.

 

Sortirem des del bonic racó de la font de la Pedra, on iniciarem un sender pedregós i en forta pujada que ens pujarà a la cabana i font del Gabrieló. Un altre camí, però, ens espera per dur-nos fins a l’ermita de Pedra, on gaudirem de molt bones vistes de la vall, en un entorn de solitud i silenci, només amanit pel cant de les gralles de bec vermell.

 

Anant cap a llevant, per sota els cingles de l’imponent Montsec, en qualsevol punt ens pot sorprendre la silueta d’algun gran rapinyaire volant per sobre nostre. En una estona, ens endinsem en un terreny de roques on trobarem la balma d’en Rossell.

 

Més endavant, arribem al santuari de la Mare de Déu de Colobor. A prop seu una bonica font de volta ens convida a seure i a descansar.

 

La tornada la farem per l’intrèpid barranc de Colobor, travessant un alzinar amb càdecs i savines sobre terreny molt pedregós, on podem sentir el cant de la merla blava. Passem pel costat d’antics corrals fins al trencall del camí dels Petrolers que en retornarà a la font de la Pedra.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-lleida/rutes-senderisme-ager/ruta-de-la-pedra-colobor

 

 

 

 

L’equip de Natura Local us desitja molt bona ruta!