Sortim a collir castanyes?

Els carrers dels nostres municipis es comencen a omplir d’olor a castanya torrada. La Castanyada ja és aquí. Aquesta tradició catalana lluita any rere any contra altres tradicions foranes com la del Halloween. Malgrat que ambdues tenen l’origen en rituals funeraris, el Halloween sembla tenir més bona acollida entre els joves. Tot i això, es manté any rere any, perquè qui es pot resistir a una paperina de castanyes?

 

Si bé la tradició de menjar castanyes continua, la situació dels castanyers a Catalunya ja és una altra cosa. Els nostres castanyers es moren. Fa 20 anys que, a Catalunya, una greu malaltia asseca els arbres: el xancre del castanyer. El xancre és un fong que penetra per una ferida i, un cop dins, s’escampa i asseca l’arbre. Actualment es lluita contra aquest fong infectant artificialment els arbres petits, amb soques de fong que no són tan agressives (gràcies a un virus que les debilita). D’aquesta manera, l’arbre resta immunitzat davant l’atac d’una soca agressiva lliure.

 

 

 

castanyer catalunya

 

 

El nostre castanyer (Castanea sativa) va ser portat pels Romans quan van conquerir la península. Malgrat requerir unes condicions molt concretes, sembla ser que a Catalunya va arrelar prou bé. Avui dia abunda molt al Montseny i al Montnegre però també el podem trobar en certes zones de Tarragona com pot ser la Serra de Prades. També n’hi ha algun reducte per Olot i l’Alt Empordà.

 

La producció de castanyes sol ser de fins a 50 kg de castanyes per arbre. Del castanyer s’aprofita pràcticament tot. Les castanyes pel seu alt contingut en hidrats de carboni, en altres èpoques era una important font d’aliment; l’escorça serveix per a l’elaboració de molts preparats farmacèutics per tractar faringitis, bronquitis, tos irritativa i diarrees; i per últim la fusta per a la fabricació de pals, estaques, planxes de revestiment i botes de vi.

 

Ara bé, el cultiu de castanyers està en perill per diversos factors. Les diverses malalties que pateixen aquests arbres, el baix preu de les castanyes, la competència, l’abandonament de zones rurals, la crisis del sector forestal, la substitució de fusta de castanyer per d’altres… Tot plegat ens indica que estem en un procés de desaparició dels nostres castanyers. De fet, ja ho podem observar a moltes zones de Catalunya.

 

Abans que aquesta espècie no sigui més que un petit reducte, us proposem diferents rutes on podreu admirar els últims exemplars que queden a casa nostra. Es tracta d’un arbre que creix en ambients humits, així que us recomanem que porteu roba adient per fer aquestes rutes.

 

Us deixem un llistat de rutes on podreu collir castanyes. Recordeu descarregar-vos l’app de Natura Local per trobar aquestes i altres rutes:

 

1. De Rojals als Cogullons (Montblanc)

montblanc castanyes

 

Al cor les muntanyes de Prades trobem boscos abundants. En aquesta ruta on hi predominen els pins però acompanyats d’una gran diversitat de flora. Us proposem descobrir la part més salvatge de les muntanyes de Prades mentre us hi fixeu amb la vegetació que hi trobareu. Molt atents perquè us podeu topar amb algun dels últims castanyers que queden per la zona.

 

2. Voltant per la capçalera de Sobirans (Arenys de Munt)

 

 

 

A les obagues dels Tres Turons i també en altres obagues trobem, disseminades, plantacions de castanyers abandonades. Són el testimoni de les úniques explotacions de castanyers del Maresme. Dels castanyers se n’aprofitava la fusta per fer bótes. Això vol dir que el torn de tall de cada arbre era d’uns 10 o 12 anys per poder aprofitar la fusta prima i flexible de l’arbre jove. Per aquest motiu, els arbres que es troben en aquesta zona tenen diversos peus i són prims, ja que han estat tallats diverses vegades.

 

3. Ruta pel Montnegre carener (Sant Celoni)

castanyes montnegre

 

 

Un ruta ben interessant que comença al llunyà nucli de Sant Martí de Montnegre per arribar a les parts més altes del conjunt muntanyós del Montnegre, on podrem passejar, al costat de la mediterrània, per un ambient de muntanya mitjana humida. A part de castanyes podrem trobar cireres d’arboç, alzines sureres i amb sort algun bolet. Un bosc amb molt de profit.

En aquesta ruta trobarem plafons que expliquen com s’explota una plantació de castanyers per aprofitar la seva fusta. Es talla i s’obliga a rebrotar i son aquests rebrots (la perxada) la que s’aprofita per a fer pals tornejats de fusta.

 

 

4. Ruta de les fonts de la riera de Clarà (Argentona)

 

 

castanyes argentona

 

 

La concentració de fonts en aquesta ruta és sorprenent i ens serveix com a fil conductor per recórrer aquest atractiu vessant de les muntanyes d’Argentona properes a la riera de Clarà. Una de les fonts que ens trobarem pel camí és la Font del Castanyer. A veure si endevineu quin gran arbre hi ha a prop…

 

 

5. Mare de Déu del Coll (Susqueda)

 

Susqueda castanyes

 

Tot i que en clar retrocés per la substitució d’altres espècies com l’avet de Douglas, encara resisteixen alguns castanyers. A més, si feu aquesta ruta, passareu per un alzinar que a la tardor acostuma a estar ple de trompetes de la mort, uns bolets ben bons malgrat el seu nom i aspecte. Una ruta ben complerta amb boscos, cingleres, pantans i històries de bandolers que poblaven les Guilleries.

 

6. Les Fonts d’Amer (Amer)

 

 

castanyes amer

Recorregut senzill que ens aporta una bona estona de distracció passant per un seguit de fonts, algunes d’elles d’especial importància. L’ambient ombrívol i fresc ha afavorit el creixement de castanyers.

 

7. Les mines del Nen Jesús (Celrà)

 

 

 

 

Aquest itinerari ens descobreix l’aprofitament intens que a començaments del segle passat s’havia fet de les muntanyes de Celrà per extreure mineral de ferro. Les denses i tranquil·les boscúries d’alzines, suros i castanyers que ara tenim eren en aquells temps un espai amb una activitat frenètica per baixar el mineral de ferro fins al poble de Celrà.

 

8. Salt de Sallent pel mirador dels Bassis (Rupit i Pruit)

 

castanyes rupit

 

 

Podríem resumir aquesta ruta amb tres paraules: paisatges, romànic i geologia.

Aquesta volta de Rupit fins al salt de Sallent és una proposta alternativa a la clàssica baixada i pujada pel camí de la riera. Podrem gaudir de les vistes espectaculars de totes les solanes i cingles orientals del Collsacabra fins a la cinglera del Far, per sobre el pantà de Susqueda. A la part més propera a la riera, i degut a la humitat, trobarem alguns castanyers.

 

 

indrets per collir castanyes

 

 

Fins aquí aquest recull de rutes on collir castanyes a Catalunya. No cal oblidar, però, que és necessari respectar la propietat privada, ja que les castanyes tenen propietari. Si n’agafem alguna castanya que aquestes siguin per autoconsum i prou, no cal collir per a tots els nostres familiars i amics, penseu que també són una font d’aliment important pels animals del bosc.

 

Si aneu a collir castanyes vigileu no us punxeu amb el pelló. Uns bons guants sempre us seran d’ajut. Ah! I per si no ho sabíeu, les castanyes són el fruit silvestre més calòric que trobem a Catalunya i existeixen moltes receptes per cuinar-les i conservar-les.

 

Bon profit!