Un tast del Collsacabra: rutes per Tavertet i Rupit

El Collsacabra, aquell tros de país que tant ens captiva! Què dir del Collsacabra? Deixem que siguin les traces literàries d’en Joan Triadú, extretes del seu llibre El Collsacabra, que ens el facin més proper: “Les mateixes muntanyes velles que centren Collsacabra ensenyen les dents de la roca, que sembla vessar d’ella mateixa: així Cabrera domina a cavall dels cingles tota l’escampada del roquisser que es desplega empolsinat de terra, de boscos i conreus, de viles… Pel costat rodó i ondulant de Pruit la roca vista dels cims es dissimula més i els pasturatges són més rics, assentats en un gruix més tendre. (…) Els roures i els faigs, els conreus i les cases, es ressenten en un pla interior, essencial però indefinible d’aquesta condició pètria, humana tanmateix, que és el sòl del país. (…) Una roca enorme, encara, dóna nom a Rupit, que s’agrupa sota uns turons protectors, cenyit d’aigües verdes amb gorgues i coves, tot ell enclotat, gairebé subterrani i presoner de la pedra. (…).” I els cingles! No ens n’oblidem!

Però, què millor que comprovar la seva bellesa sobre el terreny? Som-hi!

 

 

1. De Tavertet al puig de la Força

 

Vistes, vistes i més vistes. Ens trobem davant d’una de les rutes amb millor panoràmica sobre l’embassament de Sau i la raconada de Balà. Caminarem a tocar de cingles impressionants amb àmplies vistes a Osona, el Montseny i les Guilleries, fins a arribar al punt final de la ruta i la cirereta del pastís, el puig de la Força, a on gaudirem d’una vista panoràmica i coneixerem la història del castell de Cornil.

 

Sortirem de Tavertet per una ampla i còmode pista que ens anirà apropant, entre erms i horitzons oberts, allà on sembla que el món s’acabi de cop.

 

Al final, ens endinsarem cap a la balma del Castell, travessarem el coll que uneix el cingle amb el puny sobresortint del puig de la Força, on, al seu capdamunt, només ens caldrà seure i deixar-nos dur per la pura contemplació.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-tavertet/ruta-al-puig-de-la-forca

 

 

 

 

2. Cap al Molí-bernat

 

Es tracta d’una ruta curta però intensa que, tot i la certa dificultat del camí de baixada, ens portarà a un dels principals punts d’interès de Tavertet i a un dels salts d’aigua més bonics de la contrada. El conjunt de la balma, el salt i les restes del molí, confeccionen un indret atractiu i singular. Això sí, si voleu veure el salt en tot el seu esplendor, recomanem fer la ruta després de pluges.

 

A la baixada, arran del cingle de les Tunes, aprofitarem per admirar un bonic bosc d’alzinar humit, mentre ens anem aproximant al salt del Molí-bernat.

 

Un cop a la balma de les Corts, l’ambient que ens envolta és espectacular, la vegetació, el salt, la riera i el molí…

 

El camí de tornada ens porta resseguint la riera del Molí-bernat fins al pont del mateix nom. A partir d’aquí remuntarem la Fontanella i caminarem entre camps de conreu fins a arribar al nucli urbà.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-tavertet/ruta-al-moli-bernat

 

 

 

3. De Rupit al salt de Sallent

 

Aquesta volta de Rupit fins al salt de Sallent és una proposta alternativa a la clàssica baixada i pujada pel camí de la riera. Podrem gaudir de les vistes espectaculars de totes les solanes i cingles orientals del Collsacabra fins a la cinglera del Far, per sobre el pantà de Susqueda. També visitarem el romànic ben representat a Sant Joan de Fàbregues fins a arribar al salt de Sallent. De tornada, per la riera de Rupit, coneixerem la vegetació i veurem les empremtes del molí de Rodor i el seu salt.

 

Sortirem pel camí de Rupit a Sant Joan de Fàbregues, passant pel turonet i l’ermita de Santa Magdalena. Les vistes sobre el poble i la cinglera de l’Agullola valen la pena.

 

Arran de riera ens endinsarem a un bosquet ombrívol de roures i sentirem la remor de l’aigua. Pujarem a dalt la Palomera  per un un bosc humit de til·lers, freixes, algun castanyer i avellaners, que ens acompanyaran arran d’un camí empedrat. Espectaculars les vistes des del capdamunt del pla dels Bassis: tindrem tota la cinglera des l’Agullola fins al Far i les vessants obagues de les Guilleries al davant.

 

Val la pena acostar-se a Sant Joan de Fàbregues, fantàstic exemple del romànic.

 

Finalment, creuarem la riera de Rupit i farem cap al mirador del salt de Sallent, a tocar.

 

Tornarem a Rupit seguint el curs de la riera i pel molí de Rodor. Un plaer pels sentits!

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-rupit-i-pruit/salt-de-sallent-pel-mirador-dels-bassis

 

 

 

 

4. De Rupit al santuari de la Salut

 

Aquesta ruta ens porta a l’extrem nord-est del Collsacabra, fins al santuari de la Salut, on gaudirem de vistes privilegiades sobre la serra de Finestres amb el Puigsallança o el coll d’en Bas. Creuarem diferents tipus de boscos, amb imatges de somni a la tardor, fins a arribar a un racó encantat.

 

Sortim de Rupit per la part alta i, després de les vistes als cingles d’Aiats i de passar per mas Corriol, envoltat de grans freixes, arribem a la Fontana, on veurem diversos arbres com castanyers d’índies, til·lers i algun roure de fulla gran just davant de l’entrada.

 

Seguirem per la petita carena en direcció al mas del Llorà, entre pastures i un bosquet jove de roure martinenc amb boix i heures, esquitxat d’algun bedoll i algun faig, on trobareu maduixetes. El pla de la Casassa ens obre vistes novament sobre Aiats, la serra de Mateus i del Grau…

 

Una lleugera pujada ens portarà a l’estany del Coll. El bosc anirà variant entre roureda, fageda o bedollar en funció de l’exposició solar i la humitat. Sentirem els picots i potser sorprendrem algun rapinyaire forestal, com l’esparver i l’aligot vesper. És fàcil de sorprendre algun cabirol.

 

A l’estany del Coll, podrem observar la boga dins l’aigua, els joncs pel voltant i, en el seu interior, hi troben refugi amfibis com els tritons o la granota roja.

 

Al santuari de la Salut, gaudirem d’espectaculars vistes de les valls properes d’Hostoles i d’en Bas, així com de les serres meridionals de la Garrotxa i de la fageda que ens envolta.

 

Finalment, creuant la fageda per dins i sentint la sensació d’estar perduts, arribarem al racó de les roques Encantades. En un matí de boira, la màgia hi és garantida.

 

Enllaç: https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-rupit-i-pruit/rupit-santuari-de-la-salut

 

 

 

 

L’equip de Natura Local us desitja molt bona ruta!