Què és la Wikipedra?

Des de Natura Local creiem interessant fer-vos arribar eines en línia que ens permeten una millor descoberta del patrimoni natural i cultural del nostre territori, com la que us presentem en aquest text: la Wikipedra.

La Wikipedra és un projecte desenvolupat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya, a partir d’una idea inicial de la Fundació Catalunya-La Pedrera, amb una estreta col·laboració de l’associació Drac Verd, pionera en aquest camp a Catalunya, entre altres entitats que vetllen pel patrimoni de la pedra seca a Catalunya.

Però que és exactament la Wikipedra? És una eina 2.0, és a dir, un catàleg o base de dades oberta i participativa en relació a les barraques de pedra seca situades dins del territori català. Es tracta d’un inventari en constant construcció d’aquests elements que anem trobant quan anem a caminar per les comarques catalanes. Actualment, hi ha més de 11.000 barraques catalogades, cadascuna amb la seva fitxa descriptiva i la seva geolocalització.

Sovint, mentre anem caminant, ens trobem amb aquests elements de l’arquitectura popular fets a base d’anar posant pedres i rocs un sobre l’altre sense l’ajuda de cap material d’unió o argamassa. És l’anomenada tècnica de la pedra seca, ancestral i primitiva, però que ha donat uns bons resultats evidents, ja que encara ara en podem veure moltes escampades per diferents indrets de les comarques catalanes. El món de la pedra seca no s’acaba amb les barraques, evidentment, ja que també existeixen altres elements d’aquesta tècnica de diversa tipologia i funció: murs, marges, pous, aljubs, basses, etc. Si mentre anem caminant anem amb els ulls ben oberts, segurament veurem més elements fets amb pedra seca dels que ens haguéssim imaginat.

La Wikipedra, no només ens permet consultar i localitzar les barraques, sinó que també permet la participació i afegir-ne si en trobem alguna i comprovem que encara no està entrada a la base de dades. El funcionament per afegir-les és molt senzill, ja que està pensat per a una participació oberta i transversal. Un cop afegides les dades, aquestes són validades pels gestors de l’eina i, si tot és correcte, al cap de pocs dies veure’m la nostra barraca afegida al catàleg. A l’apartat “Introduïu una barraca o cabana” en veureu les dades necessàries i les fotografies que es requereixen per tal de donar d’alta un element concret.

Així doncs, ja veieu que el coneixement, catalogació i visualització d’aquests elements, depèn en gran part de la implicació dels que ens agrada anar a treure el nas pel territori. Us animem a participar-hi!

A la plataforma Natura Local, sempre hem estat sensibles a aquest tipus de patrimoni. És per això que hi podreu trobar alguns itineraris pensats expressament per poder visitar alguns d’aquests elements, allà on els municipis integrants han optat per aquesta temàtica com a eix d’algun dels seus itineraris. Aquest és el cas tant de Vallbona d’Anoia com de Begues i Olesa de Bonesvalls, per posar tres grans exemples, on les barraques hi són freqüents i ben conservades. Esperem que en gaudiu!