Zurück

Nucli antic de Vilanova

Visit
Orte
Datenblatt

Beschreibung

Al nucli antic de Vilanova podrem veure el Castellet, l’església de Sant Joan i altres edificis d’interès.

 

EL CASTELLET

La part central del poble, rera la plaça de la vila, rep el nom del Castellet i ofereix un aspecte compacte. Potser el nom pot derivar de la creença que allí hi havia un castell. No es conserven restes de les muralles que encerclaven el poble amb tres portals; es recorda l’enderrocament a començaments del segle XX.

 

L’ESGLÉSIA

L’església parroquial de Sant Joan data d'entre finals del segle XVI a inicis del XVII. Disposa d’una sola nau amb capelles comunicades i absis poligonal. El 1626 s’ampliava el temple i el 1640 ja disposava d’abadia. Durant la guerra civil de 1936, els quadres dels retaules, per ordres del comitè revolucionari van ser retirats del culte. Hi són visibles, en canvi, les obres de fortificació fetes a la façana i al campanar durant les guerres del segle XIX.

 

LES ESCOLES VELLES

Edifici noucentista, situat a l'avinguda de Reus, just a l'entrada de la Vila. Va ser construït l'any 1916. Originariament, al baixos eren dedicats a fer les classes, en un costat hi havien les aules dels nens, i a l'altre les nenes, i els pisos eren destinats com a vivenda dels mestres; més endavant, a part de les escoles també hi havia una llar d'infants i el consultori mèdic. Ara, un cop restaurat l'edifici, hi podem trobar la llar d'infants a la planta baixa, i als pisos, tenim la biblioteca municipal i els despatxos de les entitats.

 

EDIFICIS D'INTERÈS

Al poble hi ha altres edificis d’interès, per exemple, cal Peirí, anomenat també el Reiet del Camp, en al·lusió a la seva mítica fortuna aconseguida en la guerra dels segadors. És una construcció de finals del segle XVII, situada al carrer de la Font i té una torre de defensa. Segons la tradició a la seva quadra hi cabien 70 cavalls. La clau de volta de la porta duu la data de 1699. ç

La majoria de les cases del poble semblen dels segles XVIII i XIX amb dovelles i portalades de pedra vermella. A l'avinguda de Reus, més o menys davant de les escoles Velles, podem trobar una casa senyorial d'estil noucentista, plena de rajoletes de colors, la qual pertanyia al família Toda, i al carrer de l'Auvina, al costat del Centre Cultural, també hi podem trobar algunes cases d'un original estil.

 

Bilder
Bewertungen
Noch keine Bewertungen vorhanden
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen