Zurück

Passeig del riu i aprofitament hidràulic

Visit
Datenblatt

Beschreibung

L'aigua del Cardener ha estat aprofitada des de temps immemorials per a diferents activitats humanes. S'han construït infraestructures hidràuliques com ara els recs que porten aigua a l'horta desenvolupada als marges del riu, o com les rescloses i els canals que desvien l'aigua del riu per múltiples usos: molins, salts d'aigua, etc.

A Súria, a la zona nord, al costat dret del riu Cardener hi ha el Canal de la Fàbrica Vella, que antigament servia per moure una turbina i donar energia a la fàbrica i que actualment s'aprofita per generar energia hidroelèctrica. Aigües avall també trobem el Canal de Reguant i el Canal del Fusteret. De la gran resclosa que hi ha sota el pont que creua el riu cap al barri de Salipota se'n té constància escrita des de 1190. Pel que fa als recs podem destacar el Rec del Molí, que serveix per portar aigua als horts de Salipota, i el Rec Gran, que rega tot el Pla de les Hortes. Tot i l'aprofitament de les aigües del riu, és important que el cabal ecològic es mantingui i es respecti.

Aquest passeig amb plàtans d'ombra és freqüent a molts llocs del país. És un arbre resistent que s'adapta molt bé a totes les condicions de terreny i ambient. Fuig de llocs secs i de sols calcaris o argilosos. Terrenys frescos, profunds i ben drenats són els preferits i li permeten aguantar exposicions a ple sol o ambients contaminants com les ciutats.

És l'arbre ornamental d'ombra més emprat i alhora plantat també als marges de rieres i torrents pel seu ràpid creixement. D'uns anys ençà, sobretot a llocs urbans i quan s'ha sotmès a fortes esporgues, pateix malures com l'oïdi o el tigre del plàtan. Això, juntament amb l'augment de persones sensibles a la picor de les seves llavors, fa que hagi caigut en desús.

Pels talussos del costat, els pins blancs de la muntanya baixen a tocar el cardener.

 

Bilder
Bewertungen
Noch keine Bewertungen vorhanden
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen