Vistes des d'Anglès a les Guilleries i el Pirineu nevat al fons
Nucli antic i església de Sant Miquel. Anglès.
Nucli antic d'Anglès
Nucli antic d'Anglès
Zurück

Anglès

Schicksal
10/04/2019
Datenblatt

Präsentation

A les portes de les Guilleries

Anglès és un municipi situat entre el nord i el nord-est de la comarca de la Selva, al límit amb el Gironès, als peus dels primers contraforts de les muntanyes de les Guilleries i ocupant una petita part de la vall del Ter, riu que passa fregant el principal nucli de la vila. El terme és, però, bàsicament muntanyós, ja que s’enfila vessants amunt de la petita serra d’en Planes i el Puig Ventós, a 305 m d’altitud, pel cantó de llevant, i fins al capdamunt de la carena de la serra del Peredol i el cim de Santa Bàrbara, a 864 m d’altitud, pel seu cantó de ponent, d’on baixen una munió de torrenteres tributàries directes del Ter, fins al límit amb la riera d’Osor.

La població del municipi es concentra en molta gran part al nucli de la vila d’Anglès, tot i que també trobem població dispersa als petits nuclis i veïnats que formen part del municipi, com Pla d’Avall, Pla d’Amunt, Mines del Sant Pare i Cuc, agrupant actualment uns 5.500 habitants (2018).

El medi físic i el paisatge són caracteritzats per un relleu muntanyós emmarcat per la vall que forma el pas del riu Ter, oferint la visió de vessants muntanyosos profusament emboscats d’alzines, roures i pins. Les franges de les parts més planeres i de vora el riu ofereixen un mosaic agroforestal força fèrtil. Tot i la influència del clima mediterrani, el pas del riu i l’orientació entre muntanyes, donen a l’indret un clima de tendència humida i fresca.

El municipi és d’economia industrial i de serveis, tot i que el sector agrícola no és gens menyspreable, amb plantacions d’arbres de ribera i fruiters a vora del riu i camps de farratges i cereals. La indústria hi és ben arrelada, sobretot a partir de finals del segle XIX amb la implementació de la colònia industrial Burés, gràcies al privilegi de trobar-se a disposició de la força motriu del pas del riu Ter. Actualment, la certa decadència de la indústria tèxtil ha estat en part substituïda per una major diversificació industrial i de serveis. Un dels sectors en certa puixança és el turístic, gràcies a la bellesa del seu ben conservat nucli antic, d’origen medieval, i del seu entorn natural, sent un dels principals centres neuràlgics i d’entrada a les Guilleries venint de Girona i les seves comarques.

El principal llegat patrimonial del municipi passa pel seu nucli antic, declarat bé cultural d’interès nacional, amb belles cases i carrers que conserven el caire d’antany, algunes joies arquitectòniques del modernisme i del noucentisme, com la de Can Cendra, algunes belles masies fortificades propietat d’importants nissagues de la pagesia forta del terme, com les de Can Cuc, Can Planes i Can Biel, així com part del seu patrimoni industrial ben conservat. També destaquen les velles ermites del terme, les de Santa Bàrbara, Sant Amanç i Sant Pere Sestronques.

El esdeveniments festius més importants són les Gales d’Anglès o les Gales Grosses, entre finals d‘agost i principis de setembre; la Fira de Sant Antoni, el tercer cap de setmana de gener; la Festa del Remei, o Gales Petites, el segon diumenge d’octubre; i els aplecs de Santa Bàrbara, el segon diumenge de maig, i el de la Sardana, el tercer diumenge de juny. Al voltant del segon cap de setmana de juny, també podrem gaudir del Festival Viu la Burés, amb teatralitzacions i activitats a l’entorn de l’antiga fàbrica tèxtil Burés.

Verpassen Sie es nicht

Les visites guiades que s’ofereixen des del servei de turisme d’Anglès. Especialment recomanable la del poble vell i la de l’antiga fàbrica tèxtil Burés, amb part de la seva maquinària conservada.

Wann gehen

Si hi anem el tercer cap de setmana de gener podrem gaudir de la Fira de Sant Antoni, el major aparador del producte i comerç local d’Anglès, amb activitats ramaderes i culturals, on també podrem veure a les puntaires del poble, molt actives.

Was zu tun ist

Un cop vista la vila i els seus principals atractius, és una bona opció pujar fins al turó de l’ermita de Santa Bàrbara, indret de bones vistes i de pau molt estimat pels anglesencs.

Wussten Sie das?

Anglès és la població natal de la pintora surrealista universal Remedios Varo. Actualment, una ruta organitzada des de l’Ajuntament, recorda la seva obra i trajectòria.

Um

Riu Ter amunt i avall podem seguir la interessant Via Verda, fins a Olot o Girona respectivament.

També podem visitar el bonic poble d’Osor, ja en plenes Guilleries, o el poble d’Amer, vall del Brugent amunt, d’on podem trobar informació i itineraris al web i a l’app de Natura Local.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
972 42 00 58
Policia Local
616 90 90 50
CAP Anglès
972 42 14 98
Farmàcia Franch
972 42 00 51
Farmàcia Bonmatí
972 42 08 89
Autobusos Teisa
972 20 48 68

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Anglès

 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema

Keine Ergebnisse

Besuche

Was in zu sehen: Anglès

 • Filter by type
  Thema

Keine Ergebnisse

Dienste

Was zu tun ist: Anglès

 • Filter by type
  Thema

Keine Ergebnisse