Rutes a Sant Julià de Vilatorta
Zurück

La Carena

Datenblatt

Einleitung

Caminem al límit de ponent de l'espai Natural de les Guilleries-Savassona, per aquesta petita serralada al llindar on s'enceta el massís forestal de les Guilleries i acaba la Plana agrícola de Vic.
Tota la plana de Vic es va formar en retirar-se el mar interior (37 milions d'anys) i els rius van anar erosionant tots els sediments que hi havia (65 milions d'anys) deixant al descobert aquests relleus tabulars (ara en som en un de petit) i turons testimoni (presents a l'oest de la plana).
Aquesta roca sedimentaria, de gres calcari, presenta capes menys cimentades que altres. Aquesta diferència provoca que un mateix bloc pugui erosionar-se de manera diferencial formant cavitats, balmes i curioses formes (foto). Els fòssils són també presents en aquests sediments.

Al seu peu, trobem un seguit d'arbustos de boix morts. L'any 2018 una plaga provinent de l'Àsia va provocar la mort dels boixos del Ripollès i Osona i es continua estenent per la resta de Catalunya. Veurem si són capaços de recuperar-se.
 

Bilder