Rutes Montmajor. Baix Berguedà
Zurück

Alzinar continental

Datenblatt

Einleitung

Aquest és un bon lloc per veure el bosc original d'aquestes comarques d'interior de clima sec i temperatures contrastades entre dia i nit.

És un bosc format principalment per alzines i esquitxat de roures que poden ser de dos tipus: el roure cerrioides a les parts més humides i frescals, i el roure de fulla petita a les parts més seques i soleies. (Aquí els podeu veure tots. Foto). Boscos sempre relegats a espais pendents o els conreus no hi tenen cabuda.

Les alzines han estat aprofitades per fer llenya i per carbonejar. Per això veureu que moltes tenen dos o tres troncs principals de no massa gruix. Les alzines que no es tallaven i creixien a llocs més fèrtils, es fan grans i boniques com les que trobareu quan entrem al poble, passada la granja de vaques, prop el camp de futbol.

El roure de fulla petita o valencià té unes fulles amb el contorn amb forma serrada i no pas tan lobulat com el roure normal. Són típiques d'aquest arbre les gales, unes boles de la grandària d'una nou, de color marró. En veieu alguna??
Aquestes boles es produeixen com a reacció de l'arbre a la picadura d'una petita vespa en els brots joves per fer la posta, i, en fer la reacció, els ous queden protegits dins la gala. Si obrim la gala pel mig, en alguns casos, podrem veure la larva o una petita vespa a l'interior.

 

Bilder