Rutes a Vilanova de Sau. Les Guilleries
Zurück

El pont de Malafogassa

Route POI
Medi
Datenblatt

Einleitung

Protegit com a bé cultural d'interès local. Rep el nom de Malafogassa d'una antiga casa i molí que té al seu redós. El Pont de Malafogassa, fou construït pels volts de l'any 1498. Varen contribuir a les despeses del seu cost els veïns de Vilanova de Sau, de Sant Andreu de Bancells, de Castanyadell i Querós: així consta per una contribució imposada als feligresos de dites parròquies, el 25 de gener de 1498. El pont era un pas important del camí Ral de Vic a Girona, i era utilitzat per pagesos, traginers i comerciants.

D'aquí estant podem gaudir de la vida al voltant de la riera Major, on es troben bons exemples del bosc de ribera que dèiem al punt anterior. A tot el tram de la riera Major que transcorre per l'Espai Natural hi creix una de les vernedes més importants de Catalunya. Aquesta riera, després del riu Ter, és la segona aportació en importància al pantà de Sau.

Si us fixeu, pel costat del camí que hem fet fins al pont, hi apareix l'alzinar. Aquest està poc desenvolupat a causa del sol rocallós, però normalment és un bosc atapeït, dens, amb lianes i un sotabosc arbustiu molt espès que el fa impenetrable. És un recer segur per a la fauna... i per als llegendaris bandolers. Té una vegetació típicament mediterrània que cobreix bona part del massís de les Guilleries, i si no fos per la intervenció secular de l'home, encara estaria més estesa.
La fusta de l'alzina es fa servir com a llenya i tradicionalment era la base per elaborar el carbó vegetal. Per això trobareu arbres que en lloc d'un únic tronc, tenen 4-6 rebrots i de dimensions semblants.

Bilder