Einleitung
Amb l'entrada en funcionament del Canal d'Urgell, la Séquia primera i totes les séquies petites, la transformació del paisatge ha estat evident. Només cal que mireu al vostre voltant dominat pel panís regat per la sèquia del Sió
Un canvi socioeconòmic vital que ha fet possible l'establiment de la població, però que alhora també ha afectat la singularitat de l'hàbitat i en conseqüència a la seva flora i fauna.
Un equilibri que cal cercar i que afecta tots els secans de Lleida amb potencial de regadiu.
El sisó precisament, ha estat l'ocell indicador del perill d'aquest canvi. El 2018 trobem aquest escrit:
"Els experts coincideixen que la situació del sisó és clarament regressiva a Catalunya. Un article publicat recentment a la revista Quercus assenyala que el nombre de mascles s'ha reduït entre el 2002 i el 2014 un 50% en els secans catalans a causa que el seu hàbitat és de "pitjor qualitat".
"Gerard Bota, investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i coautor de l'informe, va assenyalar que el sisó té també "altres problemes que no són el regadiu", alguns de vinculats a les pràctiques agrícoles. La regressió d'aquesta espècie de mixó és general a la Península i els científics plantegen diverses mesures per evitar-la."
Font: Diari Segre – H. CULLERÉ/R. R./X. S