Einleitung
Mirant en direcció el mas, a l'esquerra, s'albiren al fons els relleus tabulars del Collsacabra. Si us hi feixeu, també podeu veure el Santuari de Bellmunt i pel darrere, el Puigsacalm. Al nord el Puigmal.
Mas Pujol: el cos principal de l'edifici actual és del segle XVIII, moment de construcció (o modificació) dels grans casals del Lluçanès i de la Plana de Vic. La façana principal és a migdia, on encara es conserva la porta original, adovellada. Anys més tard, possiblement al segle XIX, s'hi va afegir un cos amb una galeria de tres arcades a la primera planta.
Al nord del mas es troba la masoveria i entre els dos s'anaren construint diferents cossos fins a ocupar gairebé tot l'espai de l'eixida que hi havia entre un edifici i l'altre; finalment, es construí una galeria al costat oest que comunicava la primera planta dels dos edificis. La façana principal de la masoveria, a migdia, té una porta amb arc rebaixat i una inscripció a la clau: "ANTONIA PUJOL / I FERRERAS / ANY 1860". (Font: Patrimoni DIBA.Cat)
Ens envolten els conreus de farratges i cereals: ordi, blat, sorgo; tancats amb bestiar i granges.
Són molts els masos que esquitxen el territori del lluçanès; hem passat pel Vilar, el de Guiteres, el de Solans i aquest. Imagineu el paper que tenen aquests masos, amb la seva gent, en la creació, manteniment i gestió del paisatge que veiem?. Tant el forestal com el clarament agrícola.