Präsentation
A la vall mitjana del riu Llobregós
Sanaüja és un municipi situat al nord-oest de la comarca de la Segarra, es troba a uns 400 m d'altitud, i ocupa gairebé 33 km².
Limita al nord amb Torrefeta i Florejacs, i també el Pinell de Solsonès; a l'est es troba amb el municipi de Biosca; al sud amb Massoteres; al sud-oest amb Torrefeta i al sud-oest amb Torrefeta i Florejacs; a l'Oest fa frontera amb la comarca de la Noguera a Vilanova de l'Aguda.
L'únic nucli habitat dins el terme és la vila de Sanaüja, que exerceix de cap polític i administratiu.
Es troba a la vall mitjana del riu Llobregós, al seu costat dret, i també ocupa tota la vall baixa de la riera de Sanaüja. Els punts elevats són la muntanya de Pedrafita (672 m), la plana dels Bullons (582 m), i el tossal de Sant Miquel (562 m), situats a l'oest.
Sanaüja compta amb 370 veïns, i l'economia es basa sobretot en l'agricultura de secà, tot i existir una petita extensió de regadiu. La població ocupada en sector serveis també és força important, mentre que la ramaderia existent és minsa.
La vila es troba alçada sobre la vall de la riera de Sanaüja, sota la protecció del castell, antigament el nucli vell estava emmurallat, i la seva estructura urbana és circular. A l'interior trobem algunes cases amb espitlleres i llotgetes, així com portals adovellats, que donaven accés a la vila.
Les primeres notícies que hi ha de Sanaüja es remunten a l'any 951, quan el comte d'Urgell conquerí el territori, i en aquest mateix any es decidí que l'església dependria del bisbat d'Urgell.
El castell no es va documentar fins a l'any 1001, quan es va emetre una butlla que Silvestre II atorgà a favor del bisbat d'Urgell.
La plaça major actual, és porticada, amb arcs gòtics de mig punt, i renaixentistes, també hi trobem l'església de Santa Maria de la Plaça, de principis del segle XVI, aquesta substituí la que hi havia al castell.
El castell de Sanaüja està aterrat i queden poques restes altmedievals, i alguna reconstrucció que va fer el bisbe d'Urgell al segle XVII, com el campanar barroc de cinc ulls. També en queden les ruïnes de l'antiga església on es venerava una Mare de Déu del Castell.
Les celebracions més destacables de Sanaüja són la festa major, que se celebra el 8 de setembre, la festa de Sant Antoni, que comporta una missa especial i els tradicionals tres tombs, i finalment se celebra també una festa en honor a Santa Rita quan arriba el 22 de maig.
Verpassen Sie es nicht
A un quilòmetre al sud de la vila hi ha les restes del convent agustinià de Santa Maria del Pla.
Al segle XIII ja hi havia un santuari marià, però l'any 1655 va ser cedit als agustinians. Aquests de seguida van aixecar el monestir i una nova església, però poc més d'un segle es va reedificar tot segons els gustos de l'època, en estil barroc neoclàssic.
Wann gehen
Si aneu a Sanaüja durant la seva festa major, per la Nativitat de la Verge, podreu gaudir d'un espectacle de pirotècnia, concerts, balls i una traca de final de festa ben arrelada al poble.
Was zu tun ist
Si voleu trobar un lloc proper a la vila, on poder estar frescos i envoltats de natura, aneu a la font del Ferro, a més fent el camí que hi porta també veureu el molí de Sanaüja.
La font es troba al costat de la riera de Sanaüja, i està equipada amb bancs i taules, a més d'un gronxador, i no patiu pel sol, trobareu bones ombres gràcies als grans plataners que hi ha plantats de fa molts anys ja.
Wussten Sie das?
Durant el segle XVI, la vila tenia molts menestrals i treballadors amb ofici, ferrers, apotecaris, cirurgians, moliners, fusters, paraires... Fins i tot hi havia un hospital.
Però la vila va passar per alguns moments delicats econòmicament, i va haver de ser ajudada amb els avals de mercaders i altres particulars benestants, amb les seves signatures o els seus diners, per garantir la devolució d’alguns préstecs.
Um
A menys de trenta quilòmetres de Sanaüja podem trobar castells molt ben conservats, com el de les Sitges, el de Florejacs, el de les Pallargues, i el de Concabella. Aquest darrer és d'estil renaixentista, i a més d'estar en bon estat de conservació conté el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió.
Wenden Sie sich an Telefone
Links von Interesse
Portal amb informació dels municipis i patrimoni que es troba a la Vall del Llobregós.