Rutes a les Serres de Bellmunt. Butsènit
Rutes a les Serres de Bellmunt. Butsènit
Zurück

Butsènit

Schicksal
13/02/2021
Datenblatt

Präsentation

Entre Sènies i el riu Sió

Butsènit d’Urgell és un poble que forma part del terme municipal de Montgai, al sud de la comarca de la Noguera. Es troba a 300 m d’altitud, a la ribera nord del riu Sió, i se situa entre les poblacions de Montgai (cap del municipi situat a 3 km de distància) i de Les Ventoses (poble del municipi de Preixens).

El poble compta amb 223 veïns, la major part dels quals viuen al nucli urbà i altres en masies o granges.

L’economia depèn molt del sector primari, i la majoria de pagesos són propietaris. Molts tant treballen en l’agricultura (blat, ordi i blat de moro), com en la ramaderia, de gran interès també.  Les diverses sèquies del canal d’Urgell permeten regar els conreus del seu territori.

L'església de la Mare de Déu de l'Assumpció de Butsènit és de l'any 1748, i es troba dins el nucli urbà, al límit d’una cinglera que dona al sud-est. És un edifici d'estil barroc de dimensions considerables, la seva planta és basilical i té tres naus.
El passat de Butsènit ha deixat nombrosos elements arquitectònics, molts de caràcter defensiu, com una muralla per protegir l'eixample del s XIII o XIV, dos portals d’accés a la vila (el portal de la plaça de l’església no està datat, però per l’estil, l’urbanisme i la funcionalitat sembla força modern), i la base d'una torre de defensa de planta quadrada. Però també hi trobem d'altres elements com les sitges excavades al terra, on sorprèn que a una s’hi pugui entrar des de la base; i els relleus renaixentistes fetes sobre guix al sostre d'un dels antics portals d'accés a la vila.

Al carrer de les escoles podrem veure les antigues escoles que es van construir l’any 1914 amb pedra. Avui en dia hi ha una escola nova, però l'antic edifici s’utilitza com a seu social de les associacions del poble i també hi ha l’ajuntament, un consultori mèdic i un bar.

Natura 2000 EIN

Verpassen Sie es nicht

Passejar pel nucli urbà ens permetrà anar descobrint els encants del poble.

Encara podem veure els antics portals d'accés a al vila, les sitges excavades al terra, la muralla dels s. XIII-XIV (sobretot a la plaça dels Boixadors es pot observar bé tot ique l'eixample que estaria tancat per les muralles no seria anterior al segle XVII o XVIII). Tanmateix encara es conserven les restes d'una possible torre andalusí.

 

 

Wann gehen

Si us interessa l'observació d'ocells de zones estepàries i de secà, durant els mesos de primavera i estiu són els millors moments de l'any per sortir ben d'hora o esperar al vespre, per poder trobar-ne.

Altres festes: 19 de març: Sant Josep i  també al març: la Porcada de Butsènit

A l'agost, el dia 15 se celebra la Festa Major i el divendres anterior, la Festa del Jovent amb concerts de música rock.

 

Was zu tun ist

Proposem que sortiu a explorar el territori més proper tot seguint les rutes suggerides per Natura Local.

Una surt des de Montgai, i està molt relacionada amb una fauna local molt especial, els ocells de zones estepàries i terres de secà, que difícilment és possible trobar en altres indrets de Catalunya.

L'altra comença a Butsènit mateix, i presenta un itinerari fàcil per saber i entendre millor algunes particularitats de la geologia, els paisatges i la vegetació dels voltants.

Descarregueu-vos l'App de forma gratuïta, per poder seguir els itineraris proposats.

Wussten Sie das?

Al maig de l'any 2017 en el marc d'unes obres per restaurar l'interior de l'església, es va fer el descobriment de les pintures originals de l’església, d’estil barroc tardà, corresponents a l'any 1761.

Les pintures sembla que apareixen pràcticament a la totalitat del temple, destacant les que hi ha a les capelles laterals, del presbiteri i al sostre de la volta de les naus.

 

Um

Si us interessen les restes de fortificacions de la Guerra Civil, els municipis de Montgai, La Sentiu de Sió, Bellcaire d’Urgell i Preixens formen part del Cap de Balaguer.

Aquest cap de pont era una zona entorn de Balaguer on l’exèrcit franquista es va atrinxerar durant vuit mesos, fins que l’exèrcit republicà va caure vençut.

 

 

 

Wenden Sie sich an Telefone

Ajuntament de Montgai
973 430 005
Emergències
112
Consultori local Butsènit de Montgai
973 430 341
Espais de Memòria del Cap de Pont de Balaguer
973 44 89 33

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Butsènit

  • Aktivität und Schwierigkeit
    zu Fuß
    Mit dem Fahrrad
    Zu Pferd
  • Filter by type
    Typologie
    Tipus de terreny
    Thema

Keine Ergebnisse

Besuche

Was in zu sehen: Butsènit

  • Filter by type
    Thema

Keine Ergebnisse

Dienste

Was zu tun ist: Butsènit

  • Filter by type
    Thema

Keine Ergebnisse