Präsentation
Un municipi de la Noguera dins la plana d'Urgell
Preixens és un municipi de la Comarca de la Noguera, situat al sud d'aquesta, fent frontera amb la comarca de l'Urgell.
El terme municipal limita al nord amb Foradada, i Artesa de Segre, i també ho fa amb l'enclavament de Montclar (del municipi d'Agramunt, Urgell). En direcció a l'est es troba amb Agramunt; al sud amb Castellserà i altra vegada amb Agramunt (ambdós de l'Urgell). A l'oest fa frontera amb el municipi de Montgai.
Dins el municipi hi ha més d'un nucli de població, sent Preixens el cap de municipi, situat a l'est del terme, tocant el riu Sió, i quedant al nord d'aquest. Dins el terme, però, també hi ha els pobles de Pradell de Sió, i les Ventoses, a més de la quadra i el santuari de la Gorga, així com el despoblat de Mijanell. Existeixen diverses partides del terme, com ara els Ofegats de Sant Pelegrí, Caubera, La Tapiada, Llardell, els Salobres i Coscolls, entre altres.
El terme municipal es localitza a la vall mitjana del riu Sió, i al nord-est de la serra de Bellmunt-Almenara. Tot i estar inclòs a la comarca de la Noguera, forma part de la plana d'Urgell, regada pel canal d'Urgell. Aquest canal, travessa el municipi d'est a oest, envoltant el municipi, mentre que al nord, també hi passa la séquia Gran.
El territori ocupa 28,67 km 2, i l'any 2018 hi havia 428 veïns censats, repartits pels tres nuclis de població principals, sent el poble de Preixens el més nombrós en habitants. L'economia es basa principalment en l'agricultura de secà i regadiu, sent el cultiu de cereals, farratges i arbres fruiters els més abundants. La ramaderia estabulada també hi és present, fins i tot ha condicionat la producció dels conreus, la cria d'aviram i de bestiar porcí és la més estesa, seguida de l'oví, boví i del conill.
El municipi compta amb diversos elements patrimonials interessants, com els castells de Preixens (s. XVI), i de Pradell de Sió (s. XV), l'església de Sant Pere de les Ventoses (s. XII-XIII), l'església parroquial de Sant Pere de Preixens (s. XVIII), o l'església parroquial de Pradell (s. XVIII).
Al poble de les Ventoses, encara s'hi conserva un tram de muralla del s. XII, que protegia un castrum, avui inexistent del s. XI. Al nord-est del terme, prop del poble de Mafet (Agramunt) hi ha les restes d'una església romànica, es tracta de l'antic santuari de la Mare de Déu de Gorga, al seu voltant hi ha edificacions dels segles XV-XVII corresponent a una hostatgeria relacionada amb el santuari.
Cada poble del municipi de Preixens, celebra la seva festa major, Preixens celebra la festa major l'última setmana d'agost, Pradell de Sió ho fa el tercer diumenge de maig, i a les Ventoses s'escau a la tercera setmana d'agost. Finalment destaquem les dues festes que celebren a Pradell: Festa dels gegants, 16 d'agost, i la festa major, la segona setmana de juliol.
Verpassen Sie es nicht
Si us interessa el patrimoni cultural i arquitectònic del municipi, no deixeu de visitar els nuclis històrics de les tres entitats del municipi: Preixens, Pradell i les Ventoses. Hi trobareu fortaleses medievals, i edificis religiosos interessants.
Wann gehen
Hi ha diversos moments per anar a Preixens, però gaudireu sobretot si es vol coincidir amb les celebracions de festes majors d’algun dels seus pobles. Entre aquestes, n’hi ha una de ben visual, la festa dels gegants de Pradell, en què es fa una trobada gegantera i de capgrossos d’indrets vinguts d’altres contrades.
Was zu tun ist
La vall del riu Sió, i el canal d'Urgell, són bons llocs on fer petites passejades, però si el què voleu és fer una excursió, aneu fins a les restes de l'ermita de la Mare de Déu de Gorja, al nord est del municipi.
Wussten Sie das?
La situació estratègica de Preixens, a la vall del riu Sió, i en una important via de comunicació entre les viles d’Agramunt i Balaguer, va impulsar un desenvolupament ràpid i ric en patrimoni cultural.
Avui en dia, és un dels indrets de la Noguera, que millor ha mantingut l'ambient rural i el patrimoni medieval.
Um
A Balaguer hi trobareu un ric patrimoni arquitectònic, també a Agramunt, a més de poder adquirir els seus coneguts torrons, i xocolates a la pedra. I si aneu a Montgai, podreu apropar-vos a la serra de Bellmunt, on hi ha molts recorreguts per conèixer els seus paisatges semi esteparis de gran valor biològic i paisatgístic.
Wenden Sie sich an Telefone
Links von Interesse
Portal web en que presenten 20 espais naturals que hi ha a les Terres de Ponent, dels quals Preixens en forma part.