Rutes a Constantí
Zurück

Molí de Reus

Route POI
Arquitectura
Datenblatt

Einleitung

També se'l coneix amb els noms de Molí de Centcelles. 

Es suposa que es va construir cap al 1463, ja que apareix documentat com a primer propietari un tal Bernat de Saportella, que es podria correspondre amb un diputat de la Generalitat amb el mateix nom que l'any 1463, durant la guerra civil catalana, fugí de Barcelona i canvià al bàndol de Joan II. Així, aquest any podria ser el de la seva arribada a Constantí i de la construcció del molí.

L'any 1563 passa a ser propietat de Reus, que va explotar-lo fins al 1859, en què la desamortització de Madoz el subhasta i passa a propietat particular.

Passa per diverses mans, però tothom el fa servir per moldre blat fins a principis de segle xx, en què es passa a moldre sofre. Als anys vint es reconverteix en fàbrica tèxtil, però no arriba a funcionar.

Després de la Guerra Civil s'adapta l'edifici com a habitatge, i als anys seixanta l'empresa "Jerseis Constantino" torna a intentar, també sense èxit, tirar endavant una altra fàbrica tèxtil.

Les dues empreses tèxtils varen aprofitar la màquina de vapor incorporada a finals del segle XIX, dins la nau que encara es pot observar avui, amb una xemeneia de maons de 30 metres d'alçada.

A l'altra banda del camí hi ha l'edifici del molí. En el soterrani s'hi trobava la maquinària d'origen medieval; a sobre, la planta baixa i el primer pis conformen segurament l'estructura inicial del segle XV, per sobre i al voltant de la qual s'ampliaran successivament les altres construccions al llarg del temps. Finalment, cal advertir que aquest molí es troba en una finca de propietat privada i no és obert al públic.

Font: La Ruta de l'Aigua. Rutes de Constantí, nº1.  Ajt de Constantí.

Bilder