Ruta de les Vinyes. Santa Maria de Miralles.
Zurück

Liquens i molses

Route POI
Flora
Datenblatt

Einleitung

Tot i que hi ha molta gent que els confon, els líquens i les molses són evolutivament parlant plantes molt diferents, encara que ambdues de vital  importància pels ecosistemes

Les molses (foto meitat dreta), són plantes no vasculars (no tenen ni tija ni flor i les seves fulles no són fulles vertaderes), però que tenen capacitat de realitzar la fotosíntesi.

En canvi, els líquens o fongs liquenitzats (foto meitat esquerra), estan formats per la simbiosi d’un fong i una alga. El fong proporciona suport, protecció, aportació de minerals, reserva d’humitat i la reproducció sexual, i per la seva banda, l’alga proporciona els nutrients provinents de la fotosíntesi. S’alimenten de l’atmosfera, però també solubilitzant els minerals del substrat mitjançant la secreció d’àcids orgànics. 

Els líquens i les molses tenen la  capacitat de desenvolupar-se sobre superfícies àrides, com les roques, colonitzant ambients impossibles per altres plantes, i alhora d'afavorir-ne l'erosió. D'aquesta manera ajuden a formar el substrat perquè s'hi desenvolupin altres plantes.

Bilder