Einleitung
Cap a l'esquerre, arribem al final del camí a tocar de camp. A l'esquerre veurem el mas de Salomons i el de Sant Ponç. Davant tenim les ruïnes del mas de Menalvens, que ja existia al s. XII.
Uns pocs metres a la dreta del camí on som ara, (veieu el track) dins el bosc, sense entrar al camp, trobarem les restes del molí d'oli (foto).
Es fa difícil datar-lo. Podria ser d'origen medieval o bé modern i, ben segur, estaven vinculades amb el mas Menalvens. Fa uns anys membres del Foment Arqueològic Excursionista de Sallent van fer una neteja d'aquest indret, i posteriorment també membres del grup "Reviu Gaià".
A l'indret hi trobem, al costat dret, el molí d'oli o trull de planta circular, de superfície més o menys cònica, a l'interior del qual hi rodava la mola. Al voltant del trull s'hi observen diversos retalls a la roca i, entremig, un espai circular que és on donava voltes l'animal que feia accionar el molí. En segon lloc, a l'esquerra, a la part superior hi ha un retall al terreny de forma quadrada amb unes lloses a terra. Molt probablement aquí hi havia una premsa de cargol. D'aquí l'oli devia baixar per un regueró (que actualment no és visible) cap a un dipòsit excavat a la roca que es troba a un nivell inferior. És de planta més o menys rectangular, amb els contorns arrodonits, i té un forat de desguàs.
Les vinyes van ser el primer conreu (al costat del mas hi ha una tina). Les oliveres van venir després, però han anat desapareixent i ara el cereal domina els conreus.
Foto i font: www.patrimonicultural.diba.cat