Ruta Tot Mataró. Mataró.
Zurück

Sant Martí de Mata

Route POI
Arquitectura
Datenblatt

Einleitung

Arribats al replà de l’església mirant l’horitzó veurem les edificacions de la urbanització de can Bruguera, més a prop nostre observem un bosc una mica esclarissat; són els suros d’en Soler. Més a l’esquerra, al fons, Burriac, el Montcabrer i Mataró, i en primer terme can Flaquer i les seves vinyes.

L’ermita, probablement edificada damunt d’una construcció romana, és esmentada des de l’any 1096. Tot i que la construcció actual és dels segles XVI o XVII. El portal d’accés, adovellat, és situat a la façana lateral de migdia, entre dos contraforts. La teulada té dos vessants, i és suportada per unes senzilles encavallades de fusta. A la façana de ponent, s’hi alça un petit campanar d’espadanya

Està dedicada a Sant Martí, soldat del qual la llegenda explica que va trobar un pobre home mort de fred, i amb l’espasa va tallar la seva capa en dos per donar-li la meitat perquè es pogués abrigar (foto pany de la porta). L’endemà, al cel, va sortir un arc de colors, l’Arc de Sant Martí. A partir d’aquell moment va deixar de ser soldat per convertir-se al cristianisme i de dedicar-se a ajudar la gent.

El diumenge següent a l’11 de novembre s’hi celebra l’aplec de Sant Martí.

Des de Sant Martí de Mata, reculant per les escales que ens han portat a l’ermita, reprenem el torrent que ens oferirà un dels trams més bonics de la ruta, travessant uns petits engorjats tapissats a estones de verd d’heura, de molsa, de polipodi, sota una frescal arbòria cúpula d’alzines i roures.

Una vegada sortim de l’engorjat, arribem a un encreuament de camins.

Bilder