Ruta Mata. Mataró.
Zurück

Els fortins de la platja

Route POI
Arquitectura
Datenblatt

Einleitung

Els fortins o búnquers són un conjunt històric integrat per diverses construccions d’arquitectura militar o defensiva inicialment situades, de manera ordenada cada 600 metres, al llarg de la franja litoral del terme municipal de Mataró.

A Mataró, està documentada l’existència de 7 fortins o búnquers, ordenats cada 600 metres. D’aquests, n’hi ha 5 situats entre la platja del Varador i el torrent de Vallgiró que segueixen en peu, tot i que en diferents estats de conservació.

Construïts durant la Guerra Civil, els fortins eren utilitzats com a punt de guaita per avisar de les incursions a la comarca del Maresme i a Barcelona i també per a la defensa davant possibles bombardeigs enemics realitzats des del mar per vaixells com el Canarias, que va bombardejar Mataró el 8 de juny i el 22 de juliol de 1937. Posteriorment, van ser usats per la Guàrdia Civil per vigilar el contraban i, cap als anys 50, per alguns emigrants.

Tots els búnquers tenen la mateixa estructura i van ser construïts amb els mateixos materials: formigó armat sobre un fonament de pedra, i amb un acabat de sorra a la part externa que afavoria el seu camuflatge amb l’entorn. Alguns fortins tenen la porta d’entrada a la banda de llevant i, d’altres, a la de ponent. Sembla que també podrien haver estat equipats amb armament antiaeri.

Font: www.visitmataró.cat

Bilder