Einleitung
On es el QR?
Col·locats a l'esplanada del davant de la capella, heu de trobar un pal de fusta gran i que no és un arbre. Mireu a la seva base, al costat d'on es frega el senglar.
La capella ja és anomenada al 904 i per això es considera un edifici d'origen preromànic. El 1508 se cita com a capella eremítica, tot i que no se'n té cap constància que hi visqués cap ermità. Es feien, ja en temps pretèrits, actes i celebracions i, més recentment, l'aplec.
Però arran de l'última intervenció arqueològica l'any 2020 aquesta cronologia, ha variat. S'han descobert nous indicis i proves que indicarien que probablement podria tractar-se d'una construcció amb una cronologia força anterior, corresponent a l'època visigoda (segles V-VI).
Va encavalcar-se en el temps amb l'antiga església de Sant Mateu a Can Julià, lloc de culte oficial (aixecada el 1230). Aquesta va ser enrunada el 1804 quan es va construir l'actual església de Sant Mateu. El 1850 Sant Mateu va passar a ser parròquia i la capella de Sant Silvestre esdevé pública i quedà dins l'heretat de Can Bogunyà.
Sapigueu que es realitzen visites guiades des de l’Oficina de Turisme de Vallirana. (Reviseu la pestanya de Visites de la Web o l'App)
Al costat tenim la barraca de Cal Xarau. A Vallirana, majoritàriament, les barraques de pedra seca estan relacionades amb el món del vi i el cultiu de la vinya.
Les barraques eren utilitzades per dormir, guardar les eines o aixoplugar-s'hi en cas de mal temps. La pedra que les basteix era extreta de l'arrabassament dels camps i de la construcció dels camins que portaven fins als cultius.
Més endavant us explicarem més coses. Ara mireu dins la barraca, tant el sostre com les parets i noteu si hi veieu alguna cosa curiosa. A la parert interir, arran de terra hi ha un cocó, sabeu per que servia?