Ruta: Miquel Pallàs. Arquitectura de l'Estiueig. Sant Julià de Vilatorta.
Zurück

Casal Núria

Route POI
Arquitectura
Datenblatt

Einleitung

Som davant del Casal Núria, un clar exemple d'arquitectura noucentista. Un gran edifici amb tres façanes visibles,dissenyat per Miquel Pallàs el 1929 i construït per l'empresa familiar,  amb uns magnífics esgrafiats a la façana i el treball de diferents artesans de l'època que el configuren com un edifici únic al nostre entorn.

A la façana del carrer de Núria es pot llegir “Som feta d’en Josep Pallàs”. Recordem que Josep Pallàs, germà de Miquel Pallàs, va fundar l’empresa Pallàs i Gamandé que va guanyar nombroses licitacions de l`època, essent una de les seves obres més destacades la construcció del cremallera de Núria.

Destaquen els esgrafiats de la façana, donant el gran protagonisme als oficies locals. Hi podem apreciar, envoltats per un requadre, gairebé tots els oficis (terrissers, paletes, picapedrers, fusters, ferrers, teixidors...) però només una representant les dones; la filadora.

El món del treball, doncs, constitueix l’argument principal dels esgrafiats del Casal Núria esdevenint  aquest com un homenatge a la feina ben feta, evocant  l'ideari del Noucentisme amb la “voluntat cívica” de transformar el país des d’un responsabilitat nacional i cívica.

Podem apreciar la bellesa del conjunt gràcies als treballs de pedra, fusteria i forja, i la gran galeria a la façana principal que ens evoca l'arquitectura nòrdica.

En destaca també el mural de la galeria, una al·legoria al passatge bíblic de Rut i les espigues, realitzat per Llucià Costa.

Bilder