Ruta: Miquel Pallàs. Arquitectura de l'Estiueig. Sant Julià de Vilatorta.
Zurück

Can Madiroles/ L'Arca de Noè/ Villa Mercedes

Route POI
Arquitectura
Datenblatt

Einleitung

Som davant d'una cruïlla on es situen alguns dels edificis més significatius per tal d'entendre la colònia d'estiuejants.

- Creuant la carretera, trobem un bonic habitatge anomenat Can Mediroles. El que més ens crida l'atenció del conjunt és el contrast dels diferents elements arquitectònics. Per exemple, tenim una torre circular que ens recorda un castell i una torre en forma de campanar, i el conjunt acaba tenint un aspecte medieval. També podem observar per exemple que cada finestra té una forma diferent i que cada teulada està acabada amb un material diferent.

Aquesta varietat ens demostra que aquest edifici és un exemple d’arquitectura modernista, ja que forma un trencaclosques de formes, textures i composició.

- A la cantonada del carretera amb l'avinguda de Sant Jordi trobem Villa Mercedes, un habitatge projectat per l'arquitecte Enric Sagnier, construït entre el 1888 i el 1895. Sagnier tot i ser un arquitecte marcat pel classicisme i l’eclecticisme, durant la part central de la seva vida professional va construir d’acord amb la corrent modernista, però amb un estil molt afrancesat i utilitzant el neorococó, com ho demostra aquest edifici en la decoració amb elements petris.

Enric Sagnier, un dels arquitecte més famosos de l moment, projecta a la comarca, entre d'altres la fàbrica Torra de Vic coneguda com La Farinera, i el Castell de Sant Margarida situat a la part esquerra, just a l'entrada de Sant Julià, propietat dels Marquesos de Villota de San Martín.

- També a la cantonada de la carretera amb l'avinguda Sant Jordi trobem l’Arca de Noè, un edifici que acull el Centre d’Atenció Primària i la biblioteca municipal. Aquesta edificació i els xalets contigus van ser construïts pels germans Benessat, propietaris del Solà, per destinar-los a lloguer d’habitacions per estiuejants. Enric Prat de la Riba, llavors president de la Diputació de Barcelona, i la seva família, van fer estades temporalsen aquests establiments del 1908 al 1914.

La família Benessat, tenint en compte la seva situació econòmica i posició social, l'extensió de la seva propietat i la visió de futur, es poden considerar els promotors de la colònia d'estiuejants.

La família Benessat va saber aprofitar la facilitat del transport  que hi havia entre el poble i Vic, l'entorn envoltat de natura amb les Guilleries i el Castell de Bellpuig de taló de fons, i les propietats medicinals de les aigues de la Font Noguera que ells mateixos van descobrir el 1895.

Bilder